Zioła w kuchni – właściwości lecznicze

20 grudnia 2022, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Zioła spełniają bardzo ważną rolę. Nie tylko są ozdobą ogródka i doskonale prezentują się na talerzu, poprawiają też walory smakowe i zapachowe potraw. Ponadto korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chcesz dowiedzieć się jakie właściwości mają bazylia, melisa, a może liść laurowy? Zapraszamy poniżej!

Bazylia

bazylia

Istnieje wiele odmian bazylii różniących się wielkością, kolorem i aromatem. Możemy ją stosować niemal do wszystkiego, lecz najlepiej komponuje się z pomidorami. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich. Można uprawiać ją w doniczkach.

Właściwości lecznicze:

  • przyspiesza trawienie
  • pobudza apetyt
  • działa rozkurczowo
  • zapobiega wzdęciom
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe
  • poprawia pracę nerek

Liść laurowy

liście laurowe

Liście dodajemy do potraw w całości lub pokruszone. Wykorzystujemy je do zup, flaków, gulaszu, sosów, gotowanych ryb. Liście laurowe poprawiają smak rosołu, potraw duszonych i pieczeni. Dodajemy je na początku gotowania. Przed podaniem należy pamiętać o ich usunięciu gdyż potrafią nadać gorzkiego smaku.

Właściwości lecznicze:

  • pobudza apetyt
  • pobudza trawienie
  • uśmierza bóle reumatyczne( jest składnikiem maści przeciw reumatycznych)

Majeranek

majeranek

Dodajemy go zawsze pod koniec gotowania. Jest składnikiem ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego. Najkorzystniejszy termin zbioru to przełom czerwca i lipca oraz wrzesień.

Właściwości lecznicze:

  • ułatwia trawienie
  • napar z majeranku działa wykrztuśnie
  • pomaga w przeziębieniach
  • łagodzi bóle głowy

Melisa

melisa

Znana i uprawiana jest na całym świecie. Nazywana przez starożytnych radością dla serca. Najczęściej spożywamy ją w postaci herbaty.

Właściwości lecznicze:

  • działa uspokajająco, odprężająco i regenerująco na układ nerwowy (stosuje się ją w bezsenności, depresji, nerwicy)
  • zwalcza dolegliwości bólowe głowy, menstruacyjne
  • pomaga w zespole przewlekłego zmęczenia
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • pobudza trawienie
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
  • rozkurcza miękkie gładkie
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • zmniejsza dolegliwości po ukąszeniu

Oregano

oregano

Jest niezastąpione do pizzy i  spaghetti oraz  wszelkich potraw z pomidorami. Nie traci zapachu pod wpływem gotowania. Wchodzi w skład ziół prowansalskich

Właściwości lecznicze:

  • działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, dezynfekująco
  • stosowane na przykład przy bólach zębów
  • działa przeciwskurczowo
  • pomaga w trawieniu, przy wzdęciach i nadmiernej fermentacji
  • pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych

Rozmaryn

rozmaryn

Ma bardzo mocny, przenikliwy, ale przyjemny zapach. Stosujemy go do przyprawiania dań mięsnych, nadaje się też do farszów, pasztetów, sosów pomidorowych, zapiekanych ziemniaków, warzyw, makaronów, potraw duszonych i marynat. Suszone liście kruszymy tuż przed dodaniem do dania, świeże musimy drobno posiekać lub ugnieść w moździerzu (mają dość twarde igiełki)

Właściwości lecznicze:

  • działa moczopędnie, rozkurczowo i dezynfekująco (wskazany w chorobach żołądka, wątroby i nerek)
  • ma działanie napotne i przeciwreumatyczne