Ziemniaki zapiekane z serem
Gorące i pikantne – jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa
składniki:
10 średniej wielkości ziemniaków
ok.30 dkg sera żółtego, użyłam ostrego – Zbójnickiego
4-6 łyżek ketchupu – w/g uznania łagodny albo pikantny
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą – wybrałam bulwy m/w równej wielkości. Zalałam je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam – trwało to ok. 20 min.. Następnie odcedziłam i zostawiłam żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroiłam poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrałam miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam na wiórki ser i ketchup oraz trochę soli i pieprzu do smaku, wymieszałam. W każdą łupinkę nałożyłam czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyłam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam ok. 30 min.. Podałam gorące, pycha!