Ziemniaki zapiekane z grzybami
pyszna kolacja dla domowników lub gości
składniki:
- 6-8 sporych ziemniaków
- 1 cebula
- kawałek ok.3-5cm pora [biała część]
- 10 sporych podgrzybków lub innych grzybków
- kostka 100 g lub 3-4 trójkąciki serka topionego śmietankowego
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
- 10-15 dkg sera żółtego
- 1 duży ząbek czosnku
sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem i upiec razem z łódeczkami. Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone.