Ziemniaki zapiekane „po chłopsku”

14 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Sycące, gorące danie:)

składniki:

  • 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 150 g boczku (np boczek z komina)
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2 małe marchewki
  • 2/3 puszki groszku konserwowego
  • sól morska prowansalska Kamis (w młynku)
  • czerwony pieprz świeżo mielony
  • listki tymianku
  • 100 g wędzonej mozzarelli
  • szczypior od dymki
  • masło

wykonanie:

Ziemniaki przestudzić i obrać. Pokroić dowolnie. Cebule pokroić na ósemki, obraną marchewkę i boczek na cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować miękkim masłem, umieścić w nim ziemniaki, pokrojoną w cienkie plasterki marchew, cebulę. Boczek zarumienić na suchej patelni, dodać do ziemniaków. Całość posypać solą prowansalską. Zapiekać 35 minut w temp. 200 stopni, raz po raz mieszając. Na kolejne 15 minut zwiększyć temp. do 225 stopni i piec jeszcze 15 minut z dodatkiem odcedzonego z zalewy groszku, listkami tymianku. Gotową potrawę posypać startym serem, pieprzem, szczypiorem. Podawać od razu :)

file1300122001