Ziemniaki zapiekane „po chłopsku”
Artykuł zewnętrzny
Sycące, gorące danie:)
składniki:
- 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 150 g boczku (np boczek z komina)
- 2 średnie cebule czerwone
- 2 małe marchewki
- 2/3 puszki groszku konserwowego
- sól morska prowansalska Kamis (w młynku)
- czerwony pieprz świeżo mielony
- listki tymianku
- 100 g wędzonej mozzarelli
- szczypior od dymki
- masło
wykonanie:
Ziemniaki przestudzić i obrać. Pokroić dowolnie. Cebule pokroić na ósemki, obraną marchewkę i boczek na cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować miękkim masłem, umieścić w nim ziemniaki, pokrojoną w cienkie plasterki marchew, cebulę. Boczek zarumienić na suchej patelni, dodać do ziemniaków. Całość posypać solą prowansalską. Zapiekać 35 minut w temp. 200 stopni, raz po raz mieszając. Na kolejne 15 minut zwiększyć temp. do 225 stopni i piec jeszcze 15 minut z dodatkiem odcedzonego z zalewy groszku, listkami tymianku. Gotową potrawę posypać startym serem, pieprzem, szczypiorem. Podawać od razu :)