Ziemniaki z klopsikami i fasolką

15 lutego 2017, dodał: Onetka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

*zielona fasolka szparagowa -mrożona
* ziemniaki ok 1/2 kg
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki curry bądź przyprawy orientalnej

KLOPSY

* 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
* jedno jajko
* czerstwa bułka grahamka bądź pszenna
* 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
* 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
* sól, pieprz do smaku
* mąka
* olej do smażenia
* szczypiorek

1. Przygotowanie klopsów:

Bułkę namoczyć w mleku i wodzie (pół na pół). Do mielonego mięsa dodać, całe jajko, zmieloną, rozmoczoną bułkę, 2 łyżeczki śmietany i 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Wyrobić na gładką masę, Formować małe klopsiki, obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany olej. Usmażyć i wyciągnąć.
2. Na rozgrzany olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę curry bądź przyprawę orientalną. Dodać surowe, pokrojone w plastry ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Smażyć ok 30 minut. Można delikatnie podlać wodą. Dodać sól i pieprz do smaku. Ziemniaki delikatnie przyrumienić i smażyć do miękkości.
3. Do ziemniaków i fasolki dodać wcześniej usmażone klopsy. Posypać szczypiorkiem i podawać gorące.

Aby usmażone klopsy były ciepłe (po wyjęciu z patelni) można zawinąć je w folię aluminiową bądź przed samym dodaniem do ziemniaków odgrzać w piekarniku bądź kuchence mikrofalowej.

 

file1393655631