Ziemniaki z folii
Można je upiec na grillu albo w piekarniku
składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- dodatkowo: folia aluminiowa
- do smaku: sól, masło ziołowe albo sos jogurtowo-cebulowy
sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, wytrzeć do sucha, lekko natłuścić. Z folii aluminiowej odrywać kawałki tak aby można było nią owinąć każdego ziemniaka osobno, ale pojedynczą warstwą. Ziemniaki układamy na błyszczącej stronie, zawijamy szczelnie. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 30-45 min. obracając w trakcie pieczenia. Ja piekłam na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest rozwinąć folię największego ziemniaka i sprawdzić patyczkiem albo widelcem czy jest już miękki. Można też (szczególnie w piekarniku) zostawić ziemniaki na kilka minut z odwiniętą folią albo z wierzchu nieco się zrumieniły. Po wyjęciu (ostrożnie, bo bardzo gorące!) odwijamy z folii, przekrawamy wierzch na krzyż i obiema rękami naciskamy lekko z dwóch dłuższych końców. Ziemniak powinien tak jakby lekko się \”otworzyć\”. To \”otwarcie\” oprószamy solą i nakładamy np. kawałek ziołowego masła albo polewany sosem np. takim z cebuli i jogurtu https://urodaizdrowie.pl/sos-jogurtowo-cebulowy