Ziemniaki z curry
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 8 ziemniaków
– 4 cebule
– 30 dag startego świeżego imbiru
– 6 zabków czosnku
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 200 ml mleczka kokosowego
– 4 zielone chili
– 50 ml oleju
– szczypta kardamonu
– liście kolendry do dekoracji
Ziemniaki opłukać, przecieąż na 4 częsci, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, obrać ze skórki i odstawić.Rozgrzać olej na patelni, dodac posiekana cebulę, czosnek, strąki chili (bez pestek), imbir i szczyptę kardamonu. Smazyć na małym ogniu, az cebula się zezłoci, wtedy wrzucić ziemniaki, smazyc około 4 minuty, kiedy będą miały złoty kolor, dodac jogurt, mleczko kokosowe, dusić 3 minuty, wyłożyć na talerz, doprawić solą i pieprzem, udekorować kolendrą.