Ziemniaki z buraczkami i gołąbkiem z fasolą
Ziemniaki 1 kg
Buraczki smażone
Gołąbki z fasolą
Ziemniaki ugotować.
Buraczki
1/2 kg buraków czerwonych ugotowanych
sól
pieprz
mąka
ocet
cukier
olej do smażenia
Buraki zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy, na koniec mąkę. Można podlać odrobiną wody jeżeli są za gęste.
Gołąbki:
kapusta włoska
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 bułeczka czerstwa
1 szklanka gotowanej fasoli
1 marchew
2 łyżki maki
wegeta
pieprz
2 listki laurowe
1 kostka rosołowa
zielona pietruszka
Liście kapusty sparzyć w gotującej wodzie, Mięso mielone zagnieść ze startą na tarce cebulą i marchewką oraz namoczoną i odciśniętą bułeczką. Wyrobić masę, kłaść porcjami na liście kapusty i kłaść po kilka fasolek. Zawinąć w liście i ułożyć ściśle w garnku. Resztę fasoli wrzucić na wierzch. Zalać 1/2 l wody dodać 1 kostkę rosołową i gotować około 1 godziny. Na koniec zaprawić sos mąką. Podgotować jeszcze kilka minut. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami i buraczkami z patelni.