Ziemniaki z bogatym farszem

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 15 dużych młodych ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 gruby plaster baleronu
  • 30 dag sera żółtego gouda
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka Vegety do dań włoskich
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • sól, pieprz

Opis przygotowania

Pieczarki umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, poddusić, osączyć z płynu. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę , dodać pokrojoną paprykę czerwoną i poddusić, osączyć. Boczek i baleron pokroić w  drobniutką kosteczkę i wysmażyć z tłuszczu, aż skwarki będą chrupiące.Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić. 1/3 pęczka natki i  szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać 10 dag sera żółtego, startego na średnich oczkach, wsypać Vegetę do dań włoskich, pieprz i ew. sól (niewiele, bo boczek jest słony).
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie ok.20 minut, przelać zimną wodą. Przekroić każdy na pół wzdłuż.Wydrążyć środkowe części ziemniaków (ja użyłam łyżki do wydrążania melona) i posypać połową przyprawy do ziemniaków. Środki ziemniaków, wydrążone, posiekać i dodać do farszu.
Natłuścić blachę olejem, napełniać ziemniaki obficie farszem, posypać startym na grubej tarce pozostałym serem. Posypać wierzch pozostałą częścią przyprawy do ziemniaków. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzejnik górny) ok. 15 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podałam z sałatą z pomidorami, fetą, rzodkiewką i olejem czosnkowym.

file1300646901