Ziemniaki w cieście z ziołami

9 listopada 2010,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

50 dag większych ziemniaków równej wielkości
2 jajka
1/2 pół szklanki gęstego jogurtu lub śmietany
5-6 łyżek mąki
kilka listków polnej babki lub natka pietruszki albo bazylia (świeża)
1-2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
5 łyżek oliwy
1 łyżka margaryny
sól i pieprz
papryka mielona ostra

Wykonanie:

Listki babki (bazylia, pietruszka) myjemy i drobno siekamy. Przesianą mąkę rozrabiamy z jajkami i jogurtem (śmietaną), dodajemy listki babki i tymianek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy je na pół godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Powinny pozostać dość twarde. Studzimy je, obieramy i kroimy na grube plastry. Maczamy plastry w cieście i smażymy w oliwie z margaryną z dwóch stron na złoty kolor.
Podajemy z sałatką. Najlepiej komponuje się z pomidorami.



FORUM - bieżące dyskusje

Konferencje w Hotelu
Chyba coraz mniej takich wydarzeń, firmy już nie inwestują w eventy tak jak kiedyś...
Prezent dla rodziców
Teraz nie ma już tego zwyczaju, mlodzi chcą tylko dla siebie wszystko...
Meningokoki
Jednak szczepienia zmniejszyły śmiertelność wśród dzieci....
Ptak Outlet
Bo każdy ma już tyle ciuchów w domu, że bez sensu kupować kolejne....