Ziemniaki w cieście z ziołami

9 listopada 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

50 dag większych ziemniaków równej wielkości
2 jajka
1/2 pół szklanki gęstego jogurtu lub śmietany
5-6 łyżek mąki
kilka listków polnej babki lub natka pietruszki albo bazylia (świeża)
1-2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
5 łyżek oliwy
1 łyżka margaryny
sól i pieprz
papryka mielona ostra

Wykonanie:

Listki babki (bazylia, pietruszka) myjemy i drobno siekamy. Przesianą mąkę rozrabiamy z jajkami i jogurtem (śmietaną), dodajemy listki babki i tymianek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy je na pół godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Powinny pozostać dość twarde. Studzimy je, obieramy i kroimy na grube plastry. Maczamy plastry w cieście i smażymy w oliwie z margaryną z dwóch stron na złoty kolor.
Podajemy z sałatką. Najlepiej komponuje się z pomidorami.