Ziemniaki w cieście z ziołami

9 listopada 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

50 dag większych ziemniaków równej wielkości
2 jajka
1/2 pół szklanki gęstego jogurtu lub śmietany
5-6 łyżek mąki
kilka listków polnej babki lub natka pietruszki albo bazylia (świeża)
1-2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
5 łyżek oliwy
1 łyżka margaryny
sól i pieprz
papryka mielona ostra

Wykonanie:

Listki babki (bazylia, pietruszka) myjemy i drobno siekamy. Przesianą mąkę rozrabiamy z jajkami i jogurtem (śmietaną), dodajemy listki babki i tymianek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy je na pół godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Powinny pozostać dość twarde. Studzimy je, obieramy i kroimy na grube plastry. Maczamy plastry w cieście i smażymy w oliwie z margaryną z dwóch stron na złoty kolor.
Podajemy z sałatką. Najlepiej komponuje się z pomidorami.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...