Ziemniaki smażone z oscypkiem
Artykuł zewnętrzny
szybkie danie dla wielbicieli ziemniaków :-)
Składniki:
- 4 spore ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonej macierzanki
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 10 plastrów oscypka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć aż się zezłocą ze wszystkich stron, następnie smażyć kilka, kilkanaście minut pod przykryciem. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie posypać je przyprawą do ziemniaków, macierzanką, solą i papryką, wymieszać, dodać cebulę, przykryć ponownie i smażyć jeszcze kilka minut aż będą miękkie. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka, oprószyć je papryką i trzymać przykrytą patelnię na ogniu aż ser się rozpuści. Ja podałam ziemniaki z dodatkiem duszonych borówek