Ziemniaki po szwajcarsku

8 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 8 ziemniaków (60 dag)
  • 25 dag chudego wędzonego boczku
  • 1 łyżka Przyprawy do ziemniaków Prymat
  • Pieprz czarny, mielony Prymat
  • Pikantny sos czosnkowy Tzatziki Prymat
  • do smażenia: 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach na półtwardo (4–5 min od zagotowania). Ostudzić, obrać, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wymieszać z przyprawą do ziemniaków. Boczek pokroić na cienkie plastry. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Dno i boki patelni wyłożyć boczkiem, oprószyć solą i posypać obficie pieprzem. Na boczek wyłożyć ziemniaki i wyrównać powierzchnię. Smażyć do momentu, aż przy potrząsaniu patelnią placek będzie odchodzić od dna. Wyłożyć na talerz boczkiem do góry, podzielić na porcje. Podawać z kefirem doprawionym Pikantnym sosem czosnkowym Tzatziki Prymat.

źródło: www.kucharek.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...