Ziemniaki po szwajcarsku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
-
8 ziemniaków (60 dag)
-
25 dag chudego wędzonego boczku
-
1 łyżka Przyprawy do ziemniaków Prymat
-
Pieprz czarny, mielony Prymat
-
Pikantny sos czosnkowy Tzatziki Prymat
-
do smażenia: 2 łyżki oleju
-
sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach na półtwardo (4–5 min od zagotowania). Ostudzić, obrać, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wymieszać z przyprawą do ziemniaków. Boczek pokroić na cienkie plastry. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Dno i boki patelni wyłożyć boczkiem, oprószyć solą i posypać obficie pieprzem. Na boczek wyłożyć ziemniaki i wyrównać powierzchnię. Smażyć do momentu, aż przy potrząsaniu patelnią placek będzie odchodzić od dna. Wyłożyć na talerz boczkiem do góry, podzielić na porcje. Podawać z kefirem doprawionym Pikantnym sosem czosnkowym Tzatziki Prymat.
źródło: www.kucharek.pl