Ziemniaki po francusku. Historia i przepis na wykwintne gratin dauphinois

Avatar photo
14 sierpnia 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Ta fantastyczna zapiekanka ziemniaczana rodem z Francji jest świetnym dodatkiem do potraw mięsnych – idealna na niedzielny obiad. Smakuje wybornie, ponieważ jest niezwykle delikatna w smaku dzięki cienko pokrojonym ziemniakom, dodatku słodkiej śmietanki. Jej wykonanie jest dość proste, najwięcej pracy jest tylko podczas samego przygotowywania ziemniaków, ale można je też cienko pokroić za pomocą kuchennego urządzenia.

zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki po francusku, czyli słynne gratin dauphinois, to jedno z najbardziej klasycznych i eleganckich dań kuchni francuskiej. Choć ziemniaki trafiły do Europy dzięki hiszpańskim konkwistadorom, ich wyjątkowa popularność we Francji rozpoczęła się w XVIII wieku. W regionie Dauphiné stały się podstawą sycących i aromatycznych potraw, a pierwsza wzmianka o gratin pojawiła się podczas uroczystego bankietu u księcia Clermont-Tonnerre. Zapiekanka ta, przygotowywana z cienko krojonych ziemniaków zapiekanych w kremowym sosie śmietanowym, zachwyciła arystokrację i na stałe wpisała się w kanon francuskiej kuchni. Dziś to danie, choć niezwykle proste, zachwyca smakiem i elegancją, stanowiąc doskonały dodatek do mięs lub samodzielną ucztę dla podniebienia.  Ziemniaki  to zdrowe warzywo, bulwy zawierają dużo składników odżywczych, w tym potas, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń i żelazo.

składniki na zapiekankę po francusku:

1 kg ziemniaków
250 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

150 g sera żółtego twardego

Przygotowanie:

Naczynie smarujemy masłem wymieszanym z jednym ząbkiem czosnku lub samym czosnkiem a potem masłem. Obrane i umyte suche ziemniaki cieniutko kroimy w plasterki około 3 mm grubości (można użyć tarki do warzyw). W naczyniu układamy warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Posypujmy pierwszą warstwę przyprawami, następnie kładziemy kolejną warstwę i tak w kółko.

Na koniec zalewamy ziemniaki śmietanką, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczmy około 1,5 godziny. Kiedy ziemniaki będą miękkie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Do tego dania świetnie pasuje lekka sałata np: zielona sałata z jogurtem i jajkiem w koszulce lub ugotowanym na twardo, mizeria z ogórków lub carpaccio z buraka.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.