Ziemniaki po francusku. Historia i przepis na wykwintne gratin dauphinois

17 marca 2025, dodał: Małgorzata Kopeć

Ta fantastyczna zapiekanka ziemniaczana rodem z Francji jest świetnym dodatkiem do potraw mięsnych – idealna na niedzielny obiad. Smakuje wybornie, ponieważ jest niezwykle delikatna w smaku dzięki cienko pokrojonym ziemniakom, dodatku słodkiej śmietanki. Jej wykonanie jest dość proste, najwięcej pracy jest tylko podczas samego przygotowywania ziemniaków, ale można je też cienko pokroić za pomocą kuchennego urządzenia.

zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki po francusku, czyli słynne gratin dauphinois, to jedno z najbardziej klasycznych i eleganckich dań kuchni francuskiej. Choć ziemniaki trafiły do Europy dzięki hiszpańskim konkwistadorom, ich wyjątkowa popularność we Francji rozpoczęła się w XVIII wieku. W regionie Dauphiné stały się podstawą sycących i aromatycznych potraw, a pierwsza wzmianka o gratin pojawiła się podczas uroczystego bankietu u księcia Clermont-Tonnerre. Zapiekanka ta, przygotowywana z cienko krojonych ziemniaków zapiekanych w kremowym sosie śmietanowym, zachwyciła arystokrację i na stałe wpisała się w kanon francuskiej kuchni. Dziś to danie, choć niezwykle proste, zachwyca smakiem i elegancją, stanowiąc doskonały dodatek do mięs lub samodzielną ucztę dla podniebienia.  Ziemniaki  to zdrowe warzywo, bulwy zawierają dużo składników odżywczych, w tym potas, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń i żelazo.

składniki na zapiekankę po francusku:

1 kg ziemniaków
250 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

150 g sera żółtego twardego

Przygotowanie:

Naczynie smarujemy masłem wymieszanym z jednym ząbkiem czosnku lub samym czosnkiem a potem masłem. Obrane i umyte suche ziemniaki cieniutko kroimy w plasterki około 3 mm grubości (można użyć tarki do warzyw). W naczyniu układamy warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Posypujmy pierwszą warstwę przyprawami, następnie kładziemy kolejną warstwę i tak w kółko.

Na koniec zalewamy ziemniaki śmietanką, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczmy około 1,5 godziny. Kiedy ziemniaki będą miękkie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Do tego dania świetnie pasuje lekka sałata np: zielona sałata z jogurtem i jajkiem w koszulce lub ugotowanym na twardo, mizeria z ogórków lub carpaccio z buraka.