Ziemniaki pieczone z czosnkiem – przepis

Avatar photo
23 stycznia 2020,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Składniki:
– 1 kg średniej wielkości ziemniaków
– 6 ząbków czosnku
– oliwa

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180-200 st. C. Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, naciąć w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich jednak do końca. Obrać czosnek i każdy ząbek pokroić w bardzo cienkie plasterki, które następnie włożyć między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układać w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polać oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez około 1 godz. Po godzinie zdjąć folię i dopiekać jeszcze od 15 do 30 min., aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu przyprawić solą, pieprzem i posypać koperkiem lub pietruszką.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....