URODA I ZDROWIE

Ziemniaki pieczone z czosnkiem – przepis

23 stycznia 2020, dodał: pinkmause

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Składniki:
– 1 kg średniej wielkości ziemniaków
– 6 ząbków czosnku
– oliwa

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180-200 st. C. Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, naciąć w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich jednak do końca. Obrać czosnek i każdy ząbek pokroić w bardzo cienkie plasterki, które następnie włożyć między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układać w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polać oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez około 1 godz. Po godzinie zdjąć folię i dopiekać jeszcze od 15 do 30 min., aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu przyprawić solą, pieprzem i posypać koperkiem lub pietruszką.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Problemy z kręgosłupem
U mnie koniecznie trzeba było zrobić rezonans całego kręgosłupa a teraz czeka mnie rehabilitacja...
Ból w śródstopiu
Może warto zrobić rezonans? Ja szybko dostałam się w Warszawie do https://radiomedica.pl/...
Wazelina zamiast odżywki do rzęs?
Lepszy jest olejek rycynowy, ale trzeba uważać, żeby nie dostał się do oka...
Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Też lubię, ale też lubię też ubrania od projektantki Agaty Wojtkiewicz ;)