URODA I ZDROWIE

Ziemniaki pieczone z czosnkiem – przepis

23 stycznia 2020, dodał: pinkmause

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Składniki:
– 1 kg średniej wielkości ziemniaków
– 6 ząbków czosnku
– oliwa

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180-200 st. C. Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, naciąć w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich jednak do końca. Obrać czosnek i każdy ząbek pokroić w bardzo cienkie plasterki, które następnie włożyć między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układać w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polać oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez około 1 godz. Po godzinie zdjąć folię i dopiekać jeszcze od 15 do 30 min., aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu przyprawić solą, pieprzem i posypać koperkiem lub pietruszką.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Szorty, spodenki - nosicie?
Szorty jeśli kupuję to z Cross Jeansu, ostatnio kupiłam kolejną parę granatowych. Są fajne...
Wszystko o sukienkach
Uwielbiam sukienki w kwiaty, najlepiej na jasnym tle...
Jaki krem po mezoterapii igłowej?
Ja mam krem specjalistyczny po zabiegach laserowych, i pewnie dermatolog doradziłby właśnie taki,...
Konkubinat - za i przeciw
Im jestem starsza, tym mniej rozumiem pary, które żyją latami bez ślubu.