URODA I ZDROWIE

Ziemniaki pieczone z czosnkiem – przepis

23 stycznia 2020, dodał: pinkmause

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Składniki:
– 1 kg średniej wielkości ziemniaków
– 6 ząbków czosnku
– oliwa

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180-200 st. C. Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, naciąć w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich jednak do końca. Obrać czosnek i każdy ząbek pokroić w bardzo cienkie plasterki, które następnie włożyć między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układać w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polać oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez około 1 godz. Po godzinie zdjąć folię i dopiekać jeszcze od 15 do 30 min., aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu przyprawić solą, pieprzem i posypać koperkiem lub pietruszką.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe zęby - jak?
Najlepiej chyba iść do dentysty i poprosić o profesjonalną poradę. A w pierwszej kolejności-...
Ubytek w zębie
Ja z kolei polecam Stomatologia Borowski. Miałam ostatnio problem z ułamanym zębem, ubytek...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Jeszcze powinni ukrócić przemieszczanie się między miastami, tylko w pilnych sprawach...
Niepewność :(
Gorzej jeśli trzeba ciągle spędzać z kimś czas, jak teraz na kwarantannie... To...