8 ziemniaków
4 łyżeczki oleju
1/4 łyżeczki soli
1 brokuł, drobno posiekany
30 dag boczku, pokrojonego w drobną kostkę
3/4 szklanki tartego sera Cheddar
Krem avokado: 2 szalotki pokrojone w cienkie plasterki
1 średnie awokado
2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
sok z 1 limonki
1/4 szklanki liści kolendry
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Nakłuć ziemniaki kilka razy widelcem i zawinąć w ręczniki papierowe. Włożyć do kuchenki mikrofalowej na 13 do 15 min. (aż ziemniaki będą ugotowane). Wyjąć i schłodzić. Przeciąć wzdłuż. Łyżką wydrążyć część wnętrza ziemniaka, pozostawiając nienaruszoną skórkę. Skropić zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz oliwą i posypać solą. Ułożyć ziemniaki na blaszce do pieczenia i piec do złotego koloru, około 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Wrzucić brokuły do gorącej wody i gotować 3 do 4 min. Odcedzić i odstawić. Boczek pokroić i podsmażyć na patelni, często mieszając, około 3 do 4 min. Cebulę, awokado, śmietanę, sok z limonki, kolendrę, czosnek i sól wrzucić do blendera i zmiksować. Wymieszać brokuły z serem i łyżką napełniać miseczki ziemniaków. Włożyć do ciepłego piekarnika i piec, aż ser się rozpuści (około 5 min.). Wyjąć i położyć po łyżce kremu z awokado na każdym ziemniaku, posypać szczypiorkiem i boczkiem.