Ziemniaki na wiejską modłę

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Do tego jeszcze tylko kubek zimnego, zsiadłego mleka

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dkg słoniny, wędzonego boczku albo wędzonki
  • 1 cebula
  • do gotowania: osolony wrzątek
  • 1 pęczek koperku

sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, ugotować do miękkości. Odcedzić i nieco odparować. Boczek pokroić w drobną kostkę albo paseczki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć aż się wytopi i zrumieni. Cebulę obrać, drobno pokroić, dodać do podsmażonego boczku. Smażyć razem aż cebulka też się przyrumieni. Ziemniaki wyłożyć na półmisek albo misę, na wierzch wyłożyć smażony boczek z cebulą – można przemieszać jeśli ktoś woli. Posypać dużą ilością posiekanego koperku. Do tego tylko duży kubek zsiadłego mleka albo kefiru i pyszny posiłek gotowy!

file1286202100