Tort ziemniaczany

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
6 dużych ziemniaków
10 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
12 jaj (ekstra świeże, średnie)
sól i świeżo zmielony pieprz
1 szczypta szafranu
1 szczypta Espelette
2 ząbki czosnku
6 listków świeżej bazylii
400 g kandyzowanego bakłażana:
4 duże bakłażany
2 cebule
4 świeże pomidory mięsiste
2 łyżki przecieru pomidorowego
10 g cukru
2 łyżki czarnych oliwek
kilka orzeszków piniowych
oliwa z oliwek
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
bazylia sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokroić bakłażana w kostkę. W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, smażyć cebulę aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeże pomidory (wcześniej sparzone i pokrojone w kostkę), koncentrat pomidorowy, cukier i wycisnąć sok z cytryny. Dodać liście bazylii i wreszcie dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Dusić na małym ogniu 15 min. Następnie dodać 2 duże łyżki czarnych oliwek oraz orzeszki. Gotować pod przykryciem, ok. godziny, mieszając regularnie. Odkryć i gotować jeszcze przez kilka min.
Rozgrzać piekarnik do 180°C, obrać umyć i pokroić w dużą kostkę ziemniaki. W dużej patelni zmieszać masło i oliwę z oliwek i smażyć, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące. Z roztrzepanych jajek usmażyć placek. Dodać sól, pieprz, szczyptę szafranu i Espelette. Dodać gotowane bakłażany. Zdjąć ziemniaki z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i włożyć do formy. Posypać listkami świeżej bazylii i przykryć mieszanką jajeczną. Przykryć folią i umieścić w piekarniku na 30 min. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu pocięte na kwadraty.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz