Ziemniaki na ciepło z serem bałkańskim

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszne danie na obiad albo kolację

Składniki:

  • 15-20 młodych, małych ziemniaczków
  • 2-3 plasterki chudego boczku wędzonego
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
  • kilka liści sałaty (użyłam czerwonej karbowanej)
  • 100 g sera bałkańskiego
  • 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 mała cebula
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, ew. oskrobać, ugotować. Po przestudzeniu poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Sałatę i koperek opłukać i dokładnie osączyć. Boczek pokroić w kostkę albo paseczki, zrumienić na rozgrzanej patelni, przełożyć na talerz a do wytopionego tłuszczu dodać olej i podsmażyć na złoto ziemniaki. Pod koniec smażenia dodać z powrotem boczek i posiekaną w kosteczkę cebulę, smażyć chwilkę aż ta się zeszkli. Doprawić solą i  pieprzem. Na talerzach rozłożyć po trochu sałaty, na to ziemniaki. Na gorącą patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać ocet zmieszany z 3 łyżkami wody a gdy zawsze i nieco odparuje polać tym sosem sałatkę. Posypać pokruszonym serem i listkami koperku. Podałam z konfiturą żurawinową.

file1286202629