Ziemniaki jak z ogniska
Składniki
1 kg ziemniaków
1/2 szklanki mąki żytniej (może być inna ale ważne aby była pełnoziarnista)
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej (ona nadaje smak ogniska)
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Oczyszczone ziemniaki przekroić na pół jeśli są zbyt duże. Do czystej reklamówki wsypujemy mąkę i przyprawy, wrzucamy ziemniaki i robimy im „trzęsienie ziemi”. Potrząsamy torbą po prostu, by ziemniaki obtoczyły się w mące i przyprawach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na papier wykładamy ziemniaki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, należy co jakieś 10-15 minut obrócić ziemniaki, tak by równomiernie się opiekły. Na ostatnie 15 minut podkręcić temperaturę do 200 stopni, dzięki czemu skórka będzie naprawdę gruba i chrupiąca.
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl
Ziemniaki nadają się jako przekąska ale również fajnie komponują się z pieczonym bakłażanem