Ziemniaki bakaliowe
Ziemniaki bakaliowe
Niektórym pomysł może się wydawać kontrowersyjny – ale zapewniam ,że takie zestawienie smaków jest pyszne i wcale nie ma to danie słodkiego smaku. Sceptyka proponuje spróbowanie na 1/4 porcji ( koszty nie duże a spróbujecie )
Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu :
Pomysł zaczerpnięty z kuchni żydowskiej .
Czas : 30 minut
Składniki:
4 średnie ziemniaki
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
½ łyżeczki soli
1 łyżka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
1 łyżka oleju
Ziemniaki obrać i poprzecinać na ćwiartki. Śliwki i morele pociąć w paseczki. Wszystko zalać niewielka ilością wody , osolić i ugotować do miękkości ziemniaków .Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na oleju. Odcedzić . Utłuc ziemniaki na puree . Dodać masło , usmażoną cebulkę i śmietankę . Dokładnie wymieszać .
Podawać do pieczonego lub smażonego drobiu .
nadesłane: Babciagramolka