Ziemniaki bakaliowe

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki bakaliowe

Niektórym pomysł może się wydawać kontrowersyjny – ale zapewniam ,że takie zestawienie smaków jest pyszne i wcale nie ma to danie słodkiego smaku. Sceptyka proponuje spróbowanie na 1/4 porcji ( koszty nie duże a spróbujecie )

Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu :

Pomysł zaczerpnięty z kuchni żydowskiej .

Czas : 30 minut

Składniki:
4 średnie ziemniaki
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
½ łyżeczki soli
1 łyżka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
1 łyżka oleju

Ziemniaki obrać i poprzecinać na ćwiartki. Śliwki i morele pociąć w paseczki. Wszystko zalać niewielka ilością wody , osolić i ugotować do miękkości ziemniaków .Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na oleju. Odcedzić . Utłuc ziemniaki na puree . Dodać masło , usmażoną cebulkę i śmietankę . Dokładnie wymieszać .
Podawać do pieczonego lub smażonego drobiu .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...