Ziemniaczany minimalizm

15 kwietnia 2011, dodał: Babssi
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* 80 dag ziemniaków
* 10 dag sklarowanego masła
* sól

Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć i obrać. Po obraniu już nie płukać!

Pokroić na słupki(lub zetrzeć na tarce tak by uzyskać średniej grubości nitki). Posolić i podzielić na 4 porcje.

Sklarowane masło również podzielić na 4 porcje.

Na rozgrzanej patelni roztopić porcję masła i włożyć porcję ziemniaków. Ugnieść leciutko łyżką i uformować na całej powierzchni patelni coś w rodzaju okrągłęgo placka.

Smażyć na dużym ogniu aż placek nie nabierze złotego koloru wtedy maksymalnie przyciszyć ogień i piec jeszcze 5-7 minut. Następnie delikatnie przewrócić łopatką na drugą stronę i piec kolejne 5-7 minut.

Szybkie, proste i smaczne!

file1302874510