Ziemniaczany minimalizm
Artykuł zewnętrzny
składniki:
* 80 dag ziemniaków
* 10 dag sklarowanego masła
* sól
Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć i obrać. Po obraniu już nie płukać!
Pokroić na słupki(lub zetrzeć na tarce tak by uzyskać średniej grubości nitki). Posolić i podzielić na 4 porcje.
Sklarowane masło również podzielić na 4 porcje.
Na rozgrzanej patelni roztopić porcję masła i włożyć porcję ziemniaków. Ugnieść leciutko łyżką i uformować na całej powierzchni patelni coś w rodzaju okrągłęgo placka.
Smażyć na dużym ogniu aż placek nie nabierze złotego koloru wtedy maksymalnie przyciszyć ogień i piec jeszcze 5-7 minut. Następnie delikatnie przewrócić łopatką na drugą stronę i piec kolejne 5-7 minut.
Szybkie, proste i smaczne!