Ziemniaczany kociołek

10 października 2010, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny
  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kiełbasa zwyczajna
  • kawałek boczku ( opcjonalnie )
  • 4 duże cebule
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • liście białej kapusty
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki obieramy i kroimy  w niezbyt cienkie plastry. Kiełbasę kroimy w  kostkę, jeśli chcemy, możemy dodać boczek pokrojony tak samo. Cebulę kroimy w  piórka lub kostkę – jak kto woli.
Naczynie, w którym będziemy przygotowywać danie, wykładamy liścmi białej kapusty – wystarczy jedna warstwa. Na spód wysypujemy troszkę kiełbasy i/lub boczku , na to ziemniaki , poźniej cebulę i  tak warstwami układamy wszystkie składniki. Na każde „piętro” dodajemy przyprawy, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Wierzch przykrywamy liściem kapusty. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach tak długo, aż ziemniaki będą miękkie, pamiętać o tym, by od czasu do czasu całość delikatnie przemieszać ściągając uprzednio wierzchni liść kapusty. Dodam tylko, że ta kapusta nie jest skladnikiem koniecznym.

P.S. Jeśli w naczyniu zbierze się dużo „sosu” ( zdarzyć się tak może, gdy np kiełbaska jest bardzo tłusta , wiele zależy też od ziemniaków ) na jakieś 10 minut przed wyjęciem potrawy  z piekarnika możemy zdjąć pokrywę z naczynia.

Oryginalnie danie to robi się w żeliwnym kociołku na ognisku :)

file1286721317



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...