Ziemniaczane sufleciki z duszonymi kurkami
Ziemniaczane sufleciki z duszonymi kurkami
.
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 średnich ziemniaków
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki masła + masło do wysmarowania foremek
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
20 dag kurek
3 łyżki pokrojonego koperku
pieprz mielony
masło do wysmarowania foremek ( duże foremki do mufinek )
bułka tarta do wysypania foremek
Kurki oczyścić , większe przekroić na pół .Na patelni rozgrzać masło ( 2 łyżki ).Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut. Posolić , popieprzyć , wlać ¾ szklanki śmietanki , wsypać koper i dusić pod przykryciem na bardzo małym gazie kolejne 10 minut.
Ziemniaki ugotować , odcedzić , dodać resztę masła i śmietanki i zrobić gładkie puree .Wystudzić .
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni .Foremki do sufletów ( lub do mufinek- duże ) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą .
Do masy ziemniaczanej dodać żółtka i mocno ubitą pianę z białek ( ze szczyptą soli ).Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę do foremek ( do wysokości ¾ ), wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut .
Podgrzać w tym czasie sos z kurkami .
Ziemniaczane sufleciki podawać w towarzystwie sosu z kurek.
Najlepiej podawać sufleciki w foremkach w których się piekły , a obok w miseczce sos z kurek . Ja po prostu nabieram wtedy łyżkę sosu – wsadzam ja w suflet i tak wyjadam ( itd. ) .Tym razem zachciało mi się wyjmowania – horror .Lekko mi opadły .Już lepiej nie eksperymentować.
nadesłała: BABCIAGRAMOLKA