Ziemniaczane ragout z fasolą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 5 dużych ziemniaków
– 3 cebule
– 3 łyżki masła
– puszka fasoli (może być biała lub czerwona)
– szklanka przecieru lub soku pomidorowego
– 200 g cienkiej kiełbasy
– łyżka kolendry
– łyżeczka pieprzu kajeńskiego
– łyżeczka curry
– sól
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle w głębokiej patelni lub rondlu. Ziemniaki obrać i pokroić w drobniutką kostkę, dodać do cebuli, obficie posypać solą. Zalać sokiem lub przecierem pomidorowym. Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, posypując kolendrą, curry i pieprzem kajeńskim. Zarumienioną kiełbasę oraz fasolę bez zalewy dodać do ragout. Pomieszać, gotować tak długo, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Smacznego!