Ziemniaczane poduchy
Artykuł zewnętrzny
Ciasto :
- 30 dag ziemniaków
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ziarenek sezamu
Farsz:
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez praskę i po wystudzeniu dodać do nich miękkie masło, mąkę proszek do pieczenia i sezam. Posolić i szybko zagnieść ciasto.
Mięso dusić na oleju ok. 20 minut z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Pod koniec duszenia wymieszać z tartą bułką , olejem sojowym i tymiankiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na placek o gr. pół centymetra i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kawałeczku położyć trochę farszu i złożyć ciasto na pół zlepiając krawędzie.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wyłożyć na nim poduszeczki posmarowane olejem. Wstawić do gorącego piekarnika ( 190-200 stopni ) na 15-20 minut.