Ziemniaczane łódeczki
Składniki:
6 dużych ziemniaków, 30 dag marchewek, 30 dag różyczek brokułu, 30 dag żółtej fasolki szparagowej, cebula, 30 dag kurek, 35 dag filetu z kurczaka, ząbek czosnku, olej, 1/2 l rosołu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 12%, szczypta cukru, oregano.
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Odcedzić. Marchewki oczyścić, pokroić w półplasterki, brokuł podzielić na różyczki. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz oczyszczone kurki. Dusić ok. 3 min, czasem mieszając. Mięso zalać gorącym bulionem, dodać marchewkę i brokuł, przykryć i dusić ok. 20 min. Śmietanę zahartować odrobiną soli, wymieszać z mięsnym sosem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru. Ziemniaki naciąć na krzyż, rozchylić, by utworzyły łódeczki i polać sosem.
Pasują zarówno na przystawkę jak i jako danie główne. Danie zawiera mnóstwo witamin.