Ziemniaczane kopytka

25 lutego 2014, dodał: nulkaa22
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

• ziemniaki 1,5 kg

• mąka pszenna 0,5 szklanki

• mąka ziemniaczana 0,5 szklanki

• jaja 2 sztuki

• margaryna 10 dag

• sól

• cebula 1 sztuka

• smalec 1 kostka

• olej 4 łyżki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, wstawiamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
  3. Kopytka z cebulką
  4. Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wykładamy
  5. Kopytka z cebulką puste miejsce zasypujemy mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy margarynę, olej i jajo.
  6. wyrabiamy jednolite ciasto.
  7. Kopytka z cebulką Przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką
  8. Kopytka z cebulką Ciasto dzielimy na dwie kule.
  9. Kopytka z cebulką Z każdej kuli robimy wałeczki.
  10. Kopytka z cebulką Z wałeczków nożem na ukos tniemy kopytka
  11. Kopytka z cebulką Tak przygotowane kopytka zostawiamy na stolnicy. W tym czasie nastawiamy wodę do gotowania z łyżeczką soli. Cebulkę obieramy, siekamy i smażymy ze smalcem.
  12. Gotujemy kopytka w wielkim garnku. Gdy tylko zaczną się gotować, zalewamy zimną wodą.
  13. Sitkiem wyciągamy kopytka do rondla. Polewamy cebulką z tłuszczem. Gotowe



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...