Ziemniaki obieramy, wstawiamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wykładamy
puste miejsce zasypujemy mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy margarynę, olej i jajo.
wyrabiamy jednolite ciasto.
Przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką
Ciasto dzielimy na dwie kule.
Z każdej kuli robimy wałeczki.
Z wałeczków nożem na ukos tniemy kopytka
Tak przygotowane kopytka zostawiamy na stolnicy. W tym czasie nastawiamy wodę do gotowania z łyżeczką soli. Cebulkę obieramy, siekamy i smażymy ze smalcem.
Gotujemy kopytka w wielkim garnku. Gdy tylko zaczną się gotować, zalewamy zimną wodą.
Sitkiem wyciągamy kopytka do rondla. Polewamy cebulką z tłuszczem. Gotowe