Ziemniaczane kluski z przecieraczka

2 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dobra dusza podarowała mi nakładki na garnek do przecierania kluseczek. To robię i muszę przyznać, że to duże ułatwienie.

Czas :

Składniki :

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Ugotować 3 ziemniaki, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Jeden ziemniak  utrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach ( jak na placki ). Zostawić na kilka minut by puścił sok. Zlać sok. Dodać jajko i szczyptę soli, ziemniaki puree i mąkę  ( ok. 1 szklanki ). Ciasto ma być dość gęste . W garnku zagotować osolona wodę z olejem .Nałożyć na garnek nakładkę z dużymi oczkami. Położyć ciasto i łopatką do przecierania przeciskać ciasto przez oczka bezpośrednio do wody. Gotować 4 minuty od wypłynięcia klusek. Wyjąć łyżką cedzakową .

Okrasić skwarkami z boczku. Podawać z kapustą kiszoną obgotowaną .

Proste a jak smaczne danie.Ta porcja starcza dla 2 osób .

file1299093872