Ziemniaczane bezy

24 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • ewentualnie inne przyprawy; u mnie papryka słodka i ostra, czosnek
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.
    Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.
    Piec w 220 st.C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

    Bezy nie dość ze wyglądają przecudnie, to są pyszne, na zewnątrz lekko chrupiące a w środku miękkie jak puree, ogólnie nie przepadam za ziemniakami rzadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
    Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
    botoks gdzie kupić?
    Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
    Pastelowy makijaż oczu
    Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
    Opalona skóra
    Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...