Ziemniaczane bezy

24 września 2010,
dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • ewentualnie inne przyprawy; u mnie papryka słodka i ostra, czosnek
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.
    Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.
    Piec w 220 st.C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

    Bezy nie dość ze wyglądają przecudnie, to są pyszne, na zewnątrz lekko chrupiące a w środku miękkie jak puree, ogólnie nie przepadam za ziemniakami rzadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Perfumy i Internet
    Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
    Jak przygotować się do pracy w ogro…
    Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
    Książki
    Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
    Niesamodzielnosc finansowa kobiet
    Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...