Ziemniaczane bezy
Artykuł zewnętrzny
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.
Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.
Piec w 220 st.C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Bezy nie dość ze wyglądają przecudnie, to są pyszne, na zewnątrz lekko chrupiące a w środku miękkie jak puree, ogólnie nie przepadam za ziemniakami rzadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.