Ziemniaczana kanapka z tofu i guacamole. Wypróbuj przepis na sycącą przekąskę

Avatar photo
30 kwietnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Gdy myślimy o kanapce, zwykle wyobrażamy sobie kromki świeżego chleba lub rumianą bułkę. Jednak ziemniaczana kanapka z tofu udowadnia, że można też inaczej. W tej wersji tradycyjne pieczywo zastępują cienkie plasterki ziemniaków, zapiekane z serem cheddar. Sprawdź, jak smakuje połączenie chrupiących ziemniaków, kremowego guacamole i aromatycznego tofu. To zachwyci każdego smakosza, zwłaszcza fanów kulinarnych nowinek.

Ziemniaczana kanapka formą przypomina taco, jednak mączny placek jest zastąpiony placuszkiem z ziemniaków. Wnętrze inspirowane jest kuchnią meksykańską, ale zamiast mięsa wykorzystujemy tofu. Jeśli dotąd nie przekonywała Cię wegetariańska kuchnia, ten przepis może to zmienić.

Dlaczego warto jeść awokado i czy tofu jest zdrowe ?

Tofu to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, witamin i minerałów. Zawiera wapń, żelazo, cynk, selen, fosfor, miedź oraz witaminę B1, lecytynę, cholinę i magnez. Jest niezastąpione w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Co ciekawe, tofu łatwo przejmuje smaki przypraw, dlatego jest doskonałą bazą. Można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów.

Guacamole, przygotowane z dojrzałego awokado, jest nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, wspomaga serce i obniża poziom złego cholesterolu. Jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Zawiera też dużo błonnika. W połączeniu z soczystym pomidorem, czerwoną cebulą i sokiem z limonki tworzy idealny, orzeźwiający dodatek. Ziemniaczana kanapka z guacamole i tofu to idealna propozycja na ciekawą kolację. Świetnie sprawdzi się także jako sycąca przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Przepis łączy świeżość awokado, chrupkość kukurydzy i delikatność przyprawionego tofu, tworząc idealną kompozycję smaków.

Przepis na ziemniaczaną kanapkę z guacamole i tofu

Składniki na guacamole:
– 1 dojrzałe awokado,
– ½ czerwonej cebuli,
– ½ pomidora,
– sok z 1 limonki,
– ½ łyżeczki soli.
Składniki na farsz i placuszki:
– 180 g tofu,
– 3 łyżki sosu sojowego,
– 1 łyżeczka słodkiej papryki,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżeczka oregano,
– 2 duże ziemniaki,
– 4 łyżki oleju lub oliwy,
– 1 łyżeczka soli,
– 200 g tartego sera cheddar,
– 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
– natka pietruszki,
– opcjonalnie sos czosnkowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Awokado przekrój na pół i wyjmij zielony miąższ. Rozgnieć go widelcem w misce. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wyciśnij sok z limonki, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Twoje domowe guacamole jest gotowe.

Krok 2: Tofu rozdrobnij w palcach lub pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju lub oliwy. Dodaj sos sojowy, słodką paprykę, czosnek oraz oregano. Podsmażaj tofu, aż się zarumieni i przejdzie przyprawami.

Krok 3: Ziemniaki obierz, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki. Możesz to zrobić za pomocą mandoliny lub ostrego, szerokiego noża. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj plasterki tak, by na siebie zachodziły jak rybie łuski. Utwórz w ten sposób cztery spody do kanapek. Skrop je olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Po tym czasie posyp plasterki ziemniaków startym serem cheddar i zapiekaj jeszcze przez 5 minut. Powstałe spody będą chrupiące i złociste.

Krok 4: Po upieczeniu czas nałożyć farsz. Na jednej połowie każdego ziemniaczanego spodu rozprowadź guacamole. Jeśli chcesz, polej je delikatnie sosem czosnkowym. Na wierzch nałóż porcję podsmażonego tofu oraz kukurydzę. Posyp posiekaną świeżą natką pietruszki. Przykryj drugą częścią ziemniaczanego spodu, tworząc pyszną kanapkę.

Tak przygotowana ziemniaczana kanapka to prawdziwa eksplozja smaków. Świetnie sprawdzi się zarówno jako sycąca przekąska, jak i danie główne. Ten przepis to dowód na to, że kuchnia roślinna może być sycąca i pełna smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że tofu naprawdę można pokochać.



FORUM - bieżące dyskusje

Kaktusy
U mnie też kaktusy nie rosną, tylko tak jakby chudną i trochę do góry idą:)
Jak kształtować w dziecku postawy s…
Takie czasy, już nie wrócimy do dawnych wartości, bo pieniądz przesłonił ludziom wszystko....
Lublin
Oj, to ja przed świętami znalazłam majonez za 12 zł za litr i uważałam,...
Ramoneski - nadal modne?
Ja mam dwie, w tym jedna już dość zużyta i kolejnej już nie...