Zielony owies na Wielkanoc. Kiedy siać, by pięknie zdobił stół?
Planując dekorację świątecznego stołu, zawsze dbamy o zielone dodatki, które podkreślają wiosenny charakter tej okazji. Najpopularniejsza jest rzeżucha w fantazyjnej, małej doniczce, jednak coraz więcej osób sięga po swojskie zboże, znane z polskich pól i szeroko stosowane w naszej kuchni. Chodzi o owies, który równie dobrze sprawdza się jako symbol nadchodzącej wiosny.
Święta wielkanocne są ruchome, a więc co roku wypadają w innym terminie – w marcu lub w kwietniu. Lubimy je spędzać w tradycyjny, rodzinny sposób, zapraszając bliskich do siebie, jak również odwiedzając ich. Dlatego ważne jest dopracowanie każdego szczegółu, by wystrój domu wskazywał na odświętny charakter tego czasu. Owies to symbol rodzącego się życia, które zgodnie z rytmem przyrody wchodzi w okres wegetacji po czasie odpoczynku w okresie zimy. Nawiązuje w ten sposób do symboliki zmartwychwstania Chrystusa, które jest sednem wiosennych świąt.
Tyle czasu potrzebuje owies, by wyrosnąć na Wielkanoc
Najprościej byłoby zaopatrzyć się w gotową dekorację tuż przed świętami, jednak zachęcamy do samodzielnego wysiewu owsa wielkanocnego, aby móc obserwować jego kiełkowanie i wzrost, a tym samym głębiej przeżywać ten wyjątkowy przedświąteczny czas. Trzeba jednak wiedzieć, jak obliczyć jego możliwości wegetacyjne, by w czasie świąt nie był zbyt mały, ani zbyt duży, co znacznie obniży jego estetykę. Optymalnym terminem dla wysiewu owsa przed świętami jest 15 dni wcześniej – czyli w tym roku należy to zrobić ok. 5 kwietnia. Wówczas możemy spodziewać się, że pięknie wyrośnie na wielkanocną niedzielę, która wypada 20 kwietnia.
Te warunki dla owsa gwarantują piękny efekt
Pierwszym etapem wysiewu owsa jest wybór doniczki lub naczynia. Można użyć do tego różnych fantazyjnych naczyń, aby urozmaicić w ten sposób wystrój stołu. Napełniamy wybrane naczynie ziemią do kwiatów doniczkowych i umieszczamy ziarna owsa ok. 1 cm pod wierzchnią warstwą ziemi, a następnie podlewamy całość. Ważne jest, aby rozmieścić ziarna dość równomiernie. Należy też zapewnić kiełkom odpowiednie warunki do wzrostu przez cały czas jego wegetacji – nie może przebywać w zbyt ciepłym miejscu, więc najlepiej umieścić go w chłodniejszym pomieszczeniu na słonecznym oknie, z daleka od grzejników. Trzeba również zadbać każdego dnia o jego odpowiednie nawodnienie i regularne zraszanie. Dzięki tym warunkom owies będzie równomiernie rósł i wybarwi się na piękny odcień soczystej zieleni.
Jeśli przegapicie termin i wysiejecie go kilka dni później, to można przyspieszyć nieco kiełkowanie owsa, przykrywając doniczkę kawałkiem folii, co wytworzy wyższą temperaturę i spowoduje przyspieszenie wzrostu rośliny. Folię należy zdjąć po 4 dniach od wykiełkowania ziaren, aby dalszy wzrost przebiegał już w pełnym kontakcie ze słońcem i tlenem.
Piękny, zielony owies to nie tylko wspaniała dekoracja stołu, ale też wielkanocnego koszyczka. Warto wysiać go także w malutkim naczyniu lub połowie skorupki jajka, aby zmieścił się wśród produktów przeznaczonych na święconkę. Z nim tegoroczne święta będą naprawdę wyjątkowe.