Zielone złoto z truskawek – co zrobić z szypułek, żeby nic się nie zmarnowało?


dodał: Małgorzata Kopeć
Przyznaję bez bicia – przez lata wyrzucałam szypułki z truskawek do kosza z taką beztroską, jakby nic nie znaczyły. Ot, zielone końcówki do obcięcia, najlepiej przed wrzuceniem owoców do miski z bitą śmietaną. Ale pewnego dnia, przygotowując kolejną porcję dżemu, zatrzymałam się w pół ruchu. Spojrzałam na górę zielonych ogonków i pomyślałam: „A może one też mają coś do powiedzenia?”. I miały! Od tego czasu szypułki nie lądują już w śmieciach. Zamiast tego – trafiają do blendera, do słoików i do moich przepisów, które odmieniły moją kuchnię i pielęgnację.
Szypułki truskawkowe, czyli te zielone liście i mały ogonek, kryją w sobie więcej niż się wydaje. Przede wszystkim zawierają chlorofil – naturalny barwnik, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Są też źródłem błonnika, witaminy C oraz związków fenolowych – znanych z działania antyoksydacyjnego. Mało kto wie, że te niepozorne listki mają właściwości oczyszczające organizm, wspomagają trawienie i przyspieszają metabolizm.
Pesto z szypułek truskawek – zielona rewolucja w słoiku
Zacznę od przepisu, który skradł moje serce i zaskoczył wszystkich domowników.
1 szklanka świeżych, dobrze umytych szypułek
garść orzechów nerkowca (lub słonecznika)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny (opcjonalnie)
Wszystko miksuję na gładką pastę. Pesto podaję do makaronu, jako bazę do kanapek albo dodatek do grillowanych warzyw. Ma zaskakująco świeży smak, lekko ziołowy, z nutą truskawki w tle – ale bez słodyczy!
Smoothie z szypułkami truskawek i bananem
Kiedy latem blender pracuje u mnie niemal codziennie, szypułki lądują w koktajlach równie często jak same truskawki. Dzięki nim napój zyskuje więcej błonnika i działa oczyszczająco.
1 dojrzały banan
garść szypułek
pół szklanki truskawek
sok z połowy limonki
szklanka wody lub mleka roślinnego
Nie muszę chyba dodawać, że to prawdziwa bomba witaminowa? Idealna na dobry początek dnia!
Zielona pasta do kanapek z szypułek
Oprócz pesto, odkryłam też, że szypułki świetnie sprawdzają się jako dodatek do past warzywnych. Łączę je np. z białą fasolą, czosnkiem i przyprawami – powstaje coś w rodzaju wegańskiego smarowidła z charakterem.
Wszystko miksuję na gładko i gotowe! Smakuje świetnie zarówno na chrupiącym chlebie, jak i jako dip do warzyw.
Odkąd przestałam traktować szypułki jak odpad, zaczęłam kroić je drobno i dodawać do letnich sałatek. Pasują szczególnie do tych z rukolą, serem feta i oczywiście truskawkami. Ich lekko goryczkowy smak świetnie równoważy słodycz owoców i kremowość sera.
Letnia sałatka z szypułkami z truskawek
rukola
truskawki pokrojone na pół
pokrojone drobno szypułki
ser feta
orzechy włoskie
winegret: oliwa, ocet balsamiczny, miód, musztarda
Nie dość, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze prezentuje się pięknie na talerzu!
Na koniec: suszenie i mrożenie szypułek z truskawek
Jeśli nie mam pomysłu na świeże szypułki – suszę je lub mrożę. Suszone dodaję później do herbat ziołowych, razem z miętą i kwiatami lipy. To moja domowa mieszanka na chłodniejsze wieczory. A mrożone? Trafiają do zimowych smoothie, kiedy za oknem śnieg, a ja tęsknię za smakiem czerwca.
Kocham gotować, ale coraz bardziej zależy mi na tym, by nie marnować jedzenia. Po drugie – zdrowie. Szypułki to naturalna multiwitamina i błonnik w jednej porcji. Po trzecie – smak. Zaskakująco złożony, lekko ziołowy, z nutą zieleni, której nie da się podrobić.
Kiedyś myślałam, że tylko owoc się liczy, a zielone końcówki to dodatek bez znaczenia. Teraz wiem, że właśnie tam kryje się potencjał – zdrowotny, smakowy i kulinarny. Jeśli więc przy kolejnym łubiance truskawek znów odruchowo zaczniesz obrywać szypułki i wrzucać do kosza, zatrzymaj się. Może to właśnie z nich powstanie Twój nowy kulinarny przebój?