Zielone pierożki z soczewicą

27 września 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto:

– 2 czubate łyżki mąki

– 1 jajko

– 2-3 łyżki  szpinaku

– 1/2 szklanki wody

– sól

na nadzienie:

– 25 dag zielonej soczewicy

– 2 cebule

– 1 jajko

– 2-3 łyżki tartej bułki

– 2-3 łyżki masła

– sos sojowy

– pieprz

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Zalać ponownie woda i ugotować do miękkości (około 30 minut) Odcedzić i osączyć, cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oliwie lub maśle, dodać do soczewicy. Do farszu wbić jajko, wsypać tartą bułkę, wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem (sosu wystarczy kilka kropel). Szpinak rozmrozić i zmiksować na gładko, wymieszać z mąką. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrabiać powoli, dolewając letnią wodę, by powstało gładkie, elastyczne ciasto, cienko je rozwałkować, szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać porcje farszu i zlepiać.

file1259332448



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...