Zielone pierożki z soczewicą
Składniki na ciasto:
– 2 czubate łyżki mąki
– 1 jajko
– 2-3 łyżki szpinaku
– 1/2 szklanki wody
– sól
na nadzienie:
– 25 dag zielonej soczewicy
– 2 cebule
– 1 jajko
– 2-3 łyżki tartej bułki
– 2-3 łyżki masła
– sos sojowy
– pieprz
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Zalać ponownie woda i ugotować do miękkości (około 30 minut) Odcedzić i osączyć, cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oliwie lub maśle, dodać do soczewicy. Do farszu wbić jajko, wsypać tartą bułkę, wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem (sosu wystarczy kilka kropel). Szpinak rozmrozić i zmiksować na gładko, wymieszać z mąką. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrabiać powoli, dolewając letnią wodę, by powstało gładkie, elastyczne ciasto, cienko je rozwałkować, szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać porcje farszu i zlepiać.