Zielone pierożki z soczewicą

27 września 2013,
dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto:

– 2 czubate łyżki mąki

– 1 jajko

– 2-3 łyżki  szpinaku

– 1/2 szklanki wody

– sól

na nadzienie:

– 25 dag zielonej soczewicy

– 2 cebule

– 1 jajko

– 2-3 łyżki tartej bułki

– 2-3 łyżki masła

– sos sojowy

– pieprz

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Zalać ponownie woda i ugotować do miękkości (około 30 minut) Odcedzić i osączyć, cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oliwie lub maśle, dodać do soczewicy. Do farszu wbić jajko, wsypać tartą bułkę, wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem (sosu wystarczy kilka kropel). Szpinak rozmrozić i zmiksować na gładko, wymieszać z mąką. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrabiać powoli, dolewając letnią wodę, by powstało gładkie, elastyczne ciasto, cienko je rozwałkować, szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać porcje farszu i zlepiać.

file1259332448



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....