Zielone pierożki z soczewicą

27 września 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto:

– 2 czubate łyżki mąki

– 1 jajko

– 2-3 łyżki  szpinaku

– 1/2 szklanki wody

– sól

na nadzienie:

– 25 dag zielonej soczewicy

– 2 cebule

– 1 jajko

– 2-3 łyżki tartej bułki

– 2-3 łyżki masła

– sos sojowy

– pieprz

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Zalać ponownie woda i ugotować do miękkości (około 30 minut) Odcedzić i osączyć, cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oliwie lub maśle, dodać do soczewicy. Do farszu wbić jajko, wsypać tartą bułkę, wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem (sosu wystarczy kilka kropel). Szpinak rozmrozić i zmiksować na gładko, wymieszać z mąką. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrabiać powoli, dolewając letnią wodę, by powstało gładkie, elastyczne ciasto, cienko je rozwałkować, szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać porcje farszu i zlepiać.

file1259332448



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...