Zielone Pierogi w Kształcie Cukierków

12 lutego 2011, dodał: Just My Delicious
Artykuł zewnętrzny

Składniki na zielone ciasto na pierogi:

  • 400g zmielonego mrożonego szpinaku
  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 szkl gorącej wody

Rozmrożony szpinak dokładnie odcedź i wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, cukrem i oliwą. Teraz dodawaj stopniowo wody, tak, by ciasto było gładkie, elastyczne i nie przywierało do dłoni podczas wyrabiania.

Składniki na słodki farsz z sera białego:

  • 200g sera białego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowegoWszystkie składniki połącz ze sobą widelcem na jednolitą masę.

    Przygotowanie zielonych cukierków:
    Ciasto rozwałkuj tak, jak na tradycyjne pierogi. Radełkiem wykrawaj kwadraty o boku 6 cm. Na środek każdego z nich nakładaj łyżeczkę słodkiego farszu. Następnie zlep ze sobą dwa przeciwległe boki. Teraz  zlep każdą z końcówek tuż przy nadzieniu (!), tak aby powstał cukierek. Gotowe cukierki układaj zlepioną stroną na bawełnianej ściereczce.

file1297501818