Zielone Pierogi w Kształcie Cukierków
Artykuł zewnętrzny
Składniki na zielone ciasto na pierogi:
- 400g zmielonego mrożonego szpinaku
- 500g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 szkl gorącej wody
Rozmrożony szpinak dokładnie odcedź i wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, cukrem i oliwą. Teraz dodawaj stopniowo wody, tak, by ciasto było gładkie, elastyczne i nie przywierało do dłoni podczas wyrabiania.
Składniki na słodki farsz z sera białego:
- 200g sera białego
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowegoWszystkie składniki połącz ze sobą widelcem na jednolitą masę.
Przygotowanie zielonych cukierków:
Ciasto rozwałkuj tak, jak na tradycyjne pierogi. Radełkiem wykrawaj kwadraty o boku 6 cm. Na środek każdego z nich nakładaj łyżeczkę słodkiego farszu. Następnie zlep ze sobą dwa przeciwległe boki. Teraz zlep każdą z końcówek tuż przy nadzieniu (!), tak aby powstał cukierek. Gotowe cukierki układaj zlepioną stroną na bawełnianej ściereczce.