zielona wiosenna zupa
Artykuł zewnętrzny
Składniki
500 g kapusty włoskiej
pieprz
sól
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
150 g kiełbasy wędzonej
100 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g ziemniaków
1 łyżka Vegety
pieprz
sól
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
150 g kiełbasy wędzonej
100 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g ziemniaków
1 łyżka Vegety
- Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, kapustę włoską pokroić na wstążki, a cebulę drobno posiekać.
- Na rozgrzanym oleju usmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek, ziemniaki, kapustę włoską i Vegetę oraz zalać gorącą wodą aby przykryć warzywa. Wymieszać i gotować około 20 minut pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
- Ciepłe warzywa wraz z płynem rozdrobić w blenderze lub zmiksować. Dodać jeszcze pieprzu i 400 ml wody, krótko podgotować.
- Kiełbasę podgotować, pokroić na talarki i dodać do zupy.
Serwowanie
Zieloną zupę posolić według smaku, posypać pietruszką i podać.
Rada
Zamiast kapusty włoskiej, do zupy możda dodać liście młodej boćwiny.
na podstawie: www.podravka.pl