Zielenina

11 maja 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Niepozorna i nie zawsze doceniana, a przecież to dzięki niej dania zyskują wspaniały aromat i nabierają bardziej wyrafinowanego smaku.

Natka – młode listki pietruszki korzeniowej lub jej kuzynki – pietruszki kędzierzawej – wrzuca się do zup. Może też być dekoracyjnym pióropuszem.

Smak – niezbyt mocny, ale wyczuwalny, z lekką nutką goryczki.

Jak podawać – używa jej się zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań – zwłaszcza zup i potraw duszonych. Drobno posiekana natka, utarta z 2 łyżkami oliwy i doprawiana  czosnkiem, może służyć jako dodatek do makaronów, duszonego mięsa, gotowanych na parze warzyw.

Masło pietruszkowe: pół kostki miękkiego masła ucieramy z 3 łyżkami posiekanej natki i łyżeczką skórki startej z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Doskonałe do ciepłych grzanek. Zamiast skórką cytryny możemy je doprawić także czosnkiem.

Trybula – jaskrawozielone listki kształtem przypominają natkę pietruszki. Są jednak wyraźnie większe, a przy tym bardziej wiotkie.

Smak – ostrzejszy niż pietruszki, zbliżony do anyżku i pieprzu.

Jak podawać – posypujemy nią potrawy, zwłaszcza gdy chcemy poprawić smak tych mdłych, np. puree ziemniaczanego, duszonej marchewki, kalarepy. Trybula jest bardzo ceniona we Francji i razem z natką, szczypiorkiem i świeżym estragonem wchodzi także w skład tzw. fines herbes, które dodaje się do gotowania bulionów, sosów i duszonych mięs.

Zielona sałatka – umytą i porwaną sałatę lodową mieszamy z awokado pokrojonym w grubą kostkę i skropionym sokiem z cytryny oraz pokrojonym w plasterki ogórkiem. Polewamy majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Posypujemy 3 łyżkami posiekanej drobno trybuli.

Szczypiorek – te długie pędy to nic innego jak rurkowate liście rośliny spokrewnionej z cebulą, którą zresztą przypomina smakiem.

Smak – dominujący, nie należy więc przesadzać z ilością ziela.

Jak podawać – drobno posiekanym szczypiorkiem posypujemy sałatki, zwłaszcza te z dodatkiem zielonej sałaty lub ziemniaków. Świetnie komponuje się również z jajkami – na twardo, jajecznicą, pastą jajeczną, jajkami sadzonymi, omletami, ale i z twarożkiem. Jest niezbędnym składnikiem chłodnika.

Jajka faszerowane – jajka na twardo przekrajamy wzdłuż na pół ( w skorupce). Wyjmujemy białko z żółtkiem i siekamy je. Mieszamy z masłem (1, 1,5 łyżeczki na jajko) oraz siekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy połówki skorupek. Posypujemy od strony nadzienia bułką tartą. Podsmażamy na maśle, kładąc jajko na patelni częścią z farszem do spodu.

Koperek – od dawna uprawia się go w całej Europie. Delikatne, strzępiaste liście tej rośliny kuszą wyjątkowo świeżym zapachem.

Smak – delikatny z lekko cierpkim akcentem.

Jak podawać – drobno posiekany dodajemy do duszonych warzyw, sosów, zup. Pasuje również do ryb – zwłaszcza wędzonego i pieczonego łososia – i pulpetów z drobiu. Bez koperku trudno sobie wyobrazić młode ziemniaki. Podkreśla także smak świeżych ogórków.

Zupa koperkowa – łyżkę mąki podsmażamy w garnku na łyżce masła. Do zasmażki wsypujemy pół pęczka posiekanego koperku, chwilę dusimy, po czym wlewamy litr bulionu mięsnego lub warzywnego. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podajemy z ryzem.

Seler naciowy – to odmiana selera korzeniowego. Do jedzenia wykorzystuje się długie mięsiste łodygi zakończone zielonymi listkami.

Smak – delikatny, choć wyraźnie ziołowy.

Jak podawać – zarówno na zimno: w sałatkach lub z twarożkiem, jak i na ciepło. Można go więc gotować, dusić albo zapiekać. Podkreśla smak zup jarzynowych. Spróbować warto też farszu do roladek drobiowych: rozkrojone i lekko rozbite łodygi układamy na płacie mięsa, zwijamy, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką i dusimy.

Emilia



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...