Zielenina

Avatar photo
11 maja 2010,
dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Niepozorna i nie zawsze doceniana, a przecież to dzięki niej dania zyskują wspaniały aromat i nabierają bardziej wyrafinowanego smaku.

Natka – młode listki pietruszki korzeniowej lub jej kuzynki – pietruszki kędzierzawej – wrzuca się do zup. Może też być dekoracyjnym pióropuszem.

Smak – niezbyt mocny, ale wyczuwalny, z lekką nutką goryczki.

Jak podawać – używa jej się zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań – zwłaszcza zup i potraw duszonych. Drobno posiekana natka, utarta z 2 łyżkami oliwy i doprawiana  czosnkiem, może służyć jako dodatek do makaronów, duszonego mięsa, gotowanych na parze warzyw.

Masło pietruszkowe: pół kostki miękkiego masła ucieramy z 3 łyżkami posiekanej natki i łyżeczką skórki startej z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Doskonałe do ciepłych grzanek. Zamiast skórką cytryny możemy je doprawić także czosnkiem.

Trybula – jaskrawozielone listki kształtem przypominają natkę pietruszki. Są jednak wyraźnie większe, a przy tym bardziej wiotkie.

Smak – ostrzejszy niż pietruszki, zbliżony do anyżku i pieprzu.

Jak podawać – posypujemy nią potrawy, zwłaszcza gdy chcemy poprawić smak tych mdłych, np. puree ziemniaczanego, duszonej marchewki, kalarepy. Trybula jest bardzo ceniona we Francji i razem z natką, szczypiorkiem i świeżym estragonem wchodzi także w skład tzw. fines herbes, które dodaje się do gotowania bulionów, sosów i duszonych mięs.

Zielona sałatka – umytą i porwaną sałatę lodową mieszamy z awokado pokrojonym w grubą kostkę i skropionym sokiem z cytryny oraz pokrojonym w plasterki ogórkiem. Polewamy majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Posypujemy 3 łyżkami posiekanej drobno trybuli.

Szczypiorek – te długie pędy to nic innego jak rurkowate liście rośliny spokrewnionej z cebulą, którą zresztą przypomina smakiem.

Smak – dominujący, nie należy więc przesadzać z ilością ziela.

Jak podawać – drobno posiekanym szczypiorkiem posypujemy sałatki, zwłaszcza te z dodatkiem zielonej sałaty lub ziemniaków. Świetnie komponuje się również z jajkami – na twardo, jajecznicą, pastą jajeczną, jajkami sadzonymi, omletami, ale i z twarożkiem. Jest niezbędnym składnikiem chłodnika.

Jajka faszerowane – jajka na twardo przekrajamy wzdłuż na pół ( w skorupce). Wyjmujemy białko z żółtkiem i siekamy je. Mieszamy z masłem (1, 1,5 łyżeczki na jajko) oraz siekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy połówki skorupek. Posypujemy od strony nadzienia bułką tartą. Podsmażamy na maśle, kładąc jajko na patelni częścią z farszem do spodu.

Koperek – od dawna uprawia się go w całej Europie. Delikatne, strzępiaste liście tej rośliny kuszą wyjątkowo świeżym zapachem.

Smak – delikatny z lekko cierpkim akcentem.

Jak podawać – drobno posiekany dodajemy do duszonych warzyw, sosów, zup. Pasuje również do ryb – zwłaszcza wędzonego i pieczonego łososia – i pulpetów z drobiu. Bez koperku trudno sobie wyobrazić młode ziemniaki. Podkreśla także smak świeżych ogórków.

Zupa koperkowa – łyżkę mąki podsmażamy w garnku na łyżce masła. Do zasmażki wsypujemy pół pęczka posiekanego koperku, chwilę dusimy, po czym wlewamy litr bulionu mięsnego lub warzywnego. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podajemy z ryzem.

Seler naciowy – to odmiana selera korzeniowego. Do jedzenia wykorzystuje się długie mięsiste łodygi zakończone zielonymi listkami.

Smak – delikatny, choć wyraźnie ziołowy.

Jak podawać – zarówno na zimno: w sałatkach lub z twarożkiem, jak i na ciepło. Można go więc gotować, dusić albo zapiekać. Podkreśla smak zup jarzynowych. Spróbować warto też farszu do roladek drobiowych: rozkrojone i lekko rozbite łodygi układamy na płacie mięsa, zwijamy, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką i dusimy.

Emilia



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.