Marynowane żeberka z warzywami rozpływające się w ustach!
Żeberka i warzywa – składniki:
- marynata do żeberek:
- oliwa – 2 łyżki
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- pozostałe:
- musztarda – 1 łyżka
- Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
- miód – 1 łyżka
- cukinia średniej wielkości – 2 sztuki
- marynata do cukinii:
- pomidory – 2 sztuki
- ząbek czosnku – 1 sztuka
- pieprz
- cytryna – 1 sztuka
– sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę, mieszając musztardę z miodem. Następnie opłucz żeberka, osusz je i oprósz Przyprawą do mięs Knorr.
2. Ułóż przygotowane żeberka na gorącym ruszcie i opiekaj 20 minut, co jakiś czas obracając. W trakcie grillowania kilkakrotnie smaruj je przygotowaną marynatą.
3 Oczyść cukinie, przekrój na pół, a każdą z połówek przetnij na 3 plastry (nie rozkrawając ich do końca), po czym ułóż na folii aluminiowej.
4. Przygotuj marynatę czosnkową do cukinii: przeciśnij czosnek przez praskę, zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj z oliwą, a na koniec dodaj Delikat Knorr.
5. Przekładaj ponacinaną cukinię plastrami pomidorów, posmaruj marynatą czosnkową, posyp pieprzem i opiekaj na grillu przez 10 minut. Podawaj żeberka z grillowaną cukinią.