Marynowane żeberka z warzywami rozpływające się w ustach!

26 stycznia 2012, dodał: gojka
Artykuł zewnętrzny

Żeberka i warzywa – składniki:

  • marynata do żeberek:
  • oliwa – 2 łyżki
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • pozostałe:
  • musztarda – 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
  • miód – 1 łyżka
  • cukinia średniej wielkości – 2 sztuki
  • marynata do cukinii:
  • pomidory – 2 sztuki
  • ząbek czosnku – 1 sztuka
  • pieprz
  • cytryna – 1 sztuka

– sposób przygotowania:

1.  Przygotuj marynatę, mieszając musztardę z miodem. Następnie opłucz żeberka, osusz je i oprósz Przyprawą do mięs Knorr.
2.  Ułóż przygotowane żeberka na gorącym ruszcie i opiekaj 20 minut, co jakiś czas obracając. W trakcie grillowania kilkakrotnie smaruj je przygotowaną marynatą.
3  Oczyść cukinie, przekrój na pół, a każdą z połówek przetnij na 3 plastry (nie rozkrawając ich do końca), po czym ułóż na folii aluminiowej.
4.   Przygotuj marynatę czosnkową do cukinii: przeciśnij czosnek przez praskę, zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj z oliwą, a na koniec dodaj Delikat Knorr.
5.  Przekładaj ponacinaną cukinię plastrami pomidorów, posmaruj marynatą czosnkową, posyp pieprzem i opiekaj na grillu przez 10 minut. Podawaj żeberka z grillowaną cukinią.