Żeberka z warzywami z nutą pomarańczy
Artykuł zewnętrzny
Pyszne żeberka po prostu rozpływają się w ustach.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
- 1 kg żeberek ( w miarę chude paski )
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- 2 łyżki sosu Teryiaki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki smalcu
- 1/2 łyżeczki kolorowego grubo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera wielkości pietruszki
- biała część pora
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sos sojowy
- 1 litr wody
Zrobić pastę przyprawową z 2 łyżek oleju, majeranku, pieprzu,papryki , konfitury pomarańczowej , sosu Teryiaki . Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą. Zostawić na 2 godziny w lodówce. Na patelni rozgrzać smalec . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać pokrojonym na pół plasterki porem , dodać marynatę, utarte na tarce jarzynowej warzywa .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę ogrzewać , a potem przelać do garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe.
Zalać wodą i dusić na średnim gazie ok 1,5 godziny. Sos doprawić do smaku sosem sojowym.
Podawać z kasza gryczaną.