Żeberka z warzywami z nutą pomarańczy

12 stycznia 2012,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pyszne żeberka po prostu rozpływają się  w ustach.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

  • 1 kg żeberek ( w miarę chude paski )
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 2 łyżki sosu Teryiaki
  • 2  łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kolorowego grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki  mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • biała część  pora
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sos sojowy
  • 1 litr wody

Zrobić pastę przyprawową z 2 łyżek oleju, majeranku, pieprzu,papryki , konfitury pomarańczowej , sosu Teryiaki . Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą. Zostawić na 2 godziny w lodówce. Na patelni rozgrzać smalec  . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać pokrojonym na pół plasterki porem , dodać marynatę, utarte na tarce jarzynowej warzywa .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę ogrzewać , a potem przelać do garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe.

Zalać wodą i dusić na średnim gazie ok 1,5 godziny. Sos doprawić do smaku sosem sojowym.

Podawać z kasza gryczaną.

file1294127884



FORUM - bieżące dyskusje

Konferencje w Hotelu
Chyba coraz mniej takich wydarzeń, firmy już nie inwestują w eventy tak jak kiedyś...
Prezent dla rodziców
Teraz nie ma już tego zwyczaju, mlodzi chcą tylko dla siebie wszystko...
Meningokoki
Jednak szczepienia zmniejszyły śmiertelność wśród dzieci....
Ptak Outlet
Bo każdy ma już tyle ciuchów w domu, że bez sensu kupować kolejne....