Żeberka z warzywami z nutą pomarańczy

12 stycznia 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pyszne żeberka po prostu rozpływają się  w ustach.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

  • 1 kg żeberek ( w miarę chude paski )
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 2 łyżki sosu Teryiaki
  • 2  łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kolorowego grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki  mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • biała część  pora
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sos sojowy
  • 1 litr wody

Zrobić pastę przyprawową z 2 łyżek oleju, majeranku, pieprzu,papryki , konfitury pomarańczowej , sosu Teryiaki . Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą. Zostawić na 2 godziny w lodówce. Na patelni rozgrzać smalec  . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać pokrojonym na pół plasterki porem , dodać marynatę, utarte na tarce jarzynowej warzywa .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę ogrzewać , a potem przelać do garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe.

Zalać wodą i dusić na średnim gazie ok 1,5 godziny. Sos doprawić do smaku sosem sojowym.

Podawać z kasza gryczaną.

file1294127884