Żeberka z cebulą z Garnka rzymskiego

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Żeberka są pyszne i po prostu rozpływają się w ustach .

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

1,5 kg żeberek ( w miarę chude paski )
2 duże cebule
2 łyżki smalcu
1 opakowanie,, Przyprawy do żeberek „- Prymat
2 łyżki mąki
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka sosu sojowego
½ szklanki wody ( + ¼ szklanki do rozrobienia mąki )

Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą . Zostawić na 15 minut. Namoczyć Garnek wraz z pokrywą w wodzie ( tak aby był nią cały zakryty ) na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać pokrojoną na kawałki cebulą .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę ogrzewać , a potem przelać do Garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe .
Zamknąć szczelnie Garnek , wstawić do zimnego piekarnika, który nastawia się najpierw na 100 stopni , a po osiągnięciu tej temperatury na 200 stopni. Piec 2 godziny od osiągnięcia 100 stopni. Wyjąć żeberka z Garnka i wyluzować kości. Sos przetrzeć przez sito i wlać do zwykłego garnuszka. Zaciągnąć mąką . Doprawić sosem sojowym . Włożyć żeberka i podgrzać .
Podawać z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami.

nadesłala: Babciagramolka