Zeberka w sosie z ziemniakami

18 września 2013,
dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg.żeberek wieprzowych

1 kg.ziemniaków

2 łyżki masła

3 ugotowane buraki

przyprawa do mięsa

olej
pieprz
sól
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
mąka do zagęszczenia

Sposób przyrządzenia
Żeberka myjemy i dzielimy na porcje. Olej mieszamy z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem i nacieramy żeberka. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu podsmażamy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Przekładamy do rondla i podlewamy gorącą wodą podlej wrzącą wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy z masłem. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną i  doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami polanymi sosem i startymi na tarce o duzych oczkach buraczkami.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...