Zeberka w sosie z ziemniakami

18 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg.żeberek wieprzowych

1 kg.ziemniaków

2 łyżki masła

3 ugotowane buraki

przyprawa do mięsa

olej
pieprz
sól
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
mąka do zagęszczenia

Sposób przyrządzenia
Żeberka myjemy i dzielimy na porcje. Olej mieszamy z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem i nacieramy żeberka. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu podsmażamy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Przekładamy do rondla i podlewamy gorącą wodą podlej wrzącą wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy z masłem. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną i  doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami polanymi sosem i startymi na tarce o duzych oczkach buraczkami.