Żeberka słodko-pikantne

28 września 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1 kg chudych żeberek
  • 1 opakowanie przyprawy do żeberek
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Po 8-10 suszonych śliwek i moreli
  • Olej, sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka umyć, pokroić na porcje, posypać solą, słodką papryką i przyprawą do żeberek. Zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Suszone owoce umyć, zalać przegotowaną ciepłą wodą i odstawić na godzinę. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć żeberka na złoty kolor. Owoce odcedzić i pokroić w paseczki. Pokroić w plasterki obrane ząbki czosnku i cebule. Na tłuszczu ze smażenia żeberek zeszklić cebule i czosnek, dodać liście laurowe, miód i pokrojone owoce, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić sos na małym ogniu ok. 15 minut. Usmażone żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem, przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do 180o C do miękkości (ok. 1 godz.).

file1380398835



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...