Żeberka słodko-pikantne
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 1 kg chudych żeberek
- 1 opakowanie przyprawy do żeberek
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- Po 8-10 suszonych śliwek i moreli
- Olej, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka umyć, pokroić na porcje, posypać solą, słodką papryką i przyprawą do żeberek. Zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Suszone owoce umyć, zalać przegotowaną ciepłą wodą i odstawić na godzinę. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć żeberka na złoty kolor. Owoce odcedzić i pokroić w paseczki. Pokroić w plasterki obrane ząbki czosnku i cebule. Na tłuszczu ze smażenia żeberek zeszklić cebule i czosnek, dodać liście laurowe, miód i pokrojone owoce, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić sos na małym ogniu ok. 15 minut. Usmażone żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem, przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do 180o C do miękkości (ok. 1 godz.).