Żeberka z miodem – Palce lizać!
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- Żeberka 1,5 kg
- Cebula 1 szt
- Keczup pikantny 10 łyżek
- Miód 4 łyżki
- ocet winny z czerwonego wina 3 łyżki
- musztarda grillowa 3 łyżeczki
- przyprawa do żeberek 1 torebka
Żeberka pokroić na części, natrzeć połową przyprawy i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować glazurę: do garnuszka wlać keczup, miód, ocet, musztardę dodać resztę przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i całość zagotować, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Pozostawić na małym ogniu około 15 minut. Żeberka wstawić na 20 minut do piekarnika, następnie posmarować glazurą i piec około 1 godziny. Jak najczęściej przewracając i smarując glazurą. Podawać z ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką.