Nazwa orzecha pochodzi od hiszpańskiego coco – co oznacza duch, widmo. Na świecie palma kokosowa znana jest również jako „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, „drzewo życia” lub „lekarstwo na wszelkie choroby”.
Dlaczego? Otóż, kokos, poza tym, że jest bardzo smaczny jest również niezwykle wartościowy.
Wartość odżywcza:
Zawiera nieduże ilości witamin (szczególną uwagę należy zwrócić na wit. B2, B6, C, E, kwas foliowy) oraz spore ilości minerałów (wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód i cynk). Jeśli chodzi o zawartość potasu zawiera go znacznie więcej niż banany – znane źródło tego pierwiastka. Jest rewelacyjnym źródłem elektrolitów, zawiera ich więcej niż nie jeden napój izotoniczny. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych. Składniki zawarte w owocu opóźniają procesy starzenia się skóry, pomagają utrzymać młody wygląd i pełnię sił witalnych. Dlatego kokos stosowany jest powszechnie także w kosmetyce.
Cennym składnikiem kokosa jest również tłuszcz, który jest tłuszczem nasyconym (stanowi 92% całkowitego tłuszczu). Co ciekawe jest to inny tłuszcz nasycony niż ten znany nam na co dzień, a zawarty w ciastkach, nabiale czy mięsie. Tłuszcze nasycone MCT zawarte w kokosie łatwo się spalają, stąd stanowią dla organizmu szybkie źródło energii, co powszechnie jest wykorzystywane w diecie sportowców, są one też dobrym źródłem tłuszczu dla wegetarian. Uważa się, że właśnie dzięki tym tłuszczom orzech kokosowy ma właściwości wzmacniające organizm i spożywa się go dla poprawy kondycji.
W miąższu orzecha kokosowego jest około 70% tłuszczu, 14% cukru oraz 7% białka.
Sok z wnętrza młodego kokosa ma skład do tego stopnia zbliżony do składu osocza ludzkiej krwi, że podczas II wojny światowej stosowano go jako płynu do transfuzji, w wypadkach braku krwi. W krajach trzeciego świata po dziś dzień stosuje się tę metodę.
Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Jest również dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Pomaga w wielu dolegliwościach, m.in. zapobiega chorobom wątroby, chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia trawienie oraz pracę jelit, poprawia poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm, a także leczy i regeneruje tkanki.
Jak kupić dobry owoc? Podczas kupowania kokosa należy nim mocno potrząsnąć, aby przekonać się czy w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko kokosowe. Jeśli nie ma, oznacza to, że jądro kokosa jest wyschnięte i niejadalne. Sam kokos może być przechowywany tak długo, jak długo skorupa nie jest uszkodzona a w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko. Pamiętajmy jednak, że zanim orzech trafi na nasz stół przebywa długą drogę, więc nie należy się zbytnio ociągać z jego spożyciem. Po rozłupaniu można go przetwarzać, suszyć lub zamrażać.
Olej kokosowy wyciskany jest z miąższu kokosa. Zawiera duże ilości naturalnych antyoksydantów, które mają właściwości zwalczania wolnych rodników. Połowę zawartości tłuszczu stanowi natomiast kwas laurynowy, który ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Wzmacnia odporność organizmu, jest stosowany jest do leczenia obolałych zębów, trądziku, opryszczki, owrzodzeń skóry, chorób układu trawienia, wrzodów, astmy a także osteoporozy i wielu innych. Co ciekawe kwas ten występuje w naturze jedynie w orzechu kokosowym właśnie oraz w mleku matki.
Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie jako lek oraz jako środek spożywczy. Zewnętrznie może być stosowany natomiast np. jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy „maść” na zmiany skórne.