Zdrowe śniadanie dla dzieci w wieku szkolnym

10 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Śniadanie to  najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I na nim chciałabym się skoncentrować. Dlaczego? Śniadanie powinno  dostarczać dzieciom przede wszystkim składniki odżywcze, które zapewnią energię do nauki na cały dzień. Ta zasada w szczególności dotyczy dzieci, które czeka wzmożony wysiłek, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Udowodniono, że dzieci, które idą do szkoły z tzw. „pustym brzuszkiem”, mają znacznie gorszą zdolność koncentracji i gorzej radzą sobie z nauką.
Dzieci powinny zjadać swoje pierwsze śniadanie w domu. Pamiętajmy o tym, że dzieci, które nie jedzą śniadania, przygotowanego przez rodziców znacznie częściej sięgają po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski, dostępne w sklepiku szkolnym.
Wyżywienie malucha w wieku szkolnym powinno być przede wszystkim urozmaicone.
Wśród składników odżywczych, które odgrywają istotną rolę w rozwoju dziecka, wymienia się: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, jod, cynk, a przede wszystkim, odpowiednie kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z grupy omega-3.
Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu – poza tym, że wchodzą w skład komórek nerwowych, odpowiadają za przesył informacji, na które również wpływ mają witaminy B6 i B12.
Kwasy omega- 3 znajdziemy w oleju lnianym, który odpowiada również za prawidłowy rozwój neuronów. Pomocny jest w leczeniu nadpobudliwości dziecięcej oraz buduje równowagę hormonalną młodego organizmu. ). U dzieci niedobór kwasów omego-3 ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją, oraz wieloma innymi zaburzeniami zachowań.
Ale co zrobić by dziecku włączyć do diety olej?
Dobrym pomysłem jest  dodać łyżkę oleju lnianego do białego sera i zmiksować dziecku do śniadania. Do tego kromka pieczywa pełnoziarnistego.
Innym pomysłem na śniadanie dla naszego malucha mogą być również ekologiczne chrupki zbożowe z miodem  z serii Kuchnia Króla Maciusia. Zawierają one mnóstwo cennych składników, takich jak magnez, żelazo i witamina B6 oraz błonnik. Do chrupek dodany jest  miód, który nie tylko nadaje niepowtarzalny smak, ale również doskonale wzbogaca codzienną dietę dzieci.

Jak już wspomniałam dzieci w pierwszych klasach podstawówki rozwijają się bardzo szybko i potrzebują przede wszystkim dużej ilości energii i białka dla swoich rosnących organizmów.
Szczególnie polecany na śniadanie dla dzieci jest nabiał z gospodarstwa ekologicznego. Na rynku dostępne są mleko, sery , masło, kefiry, śmietany. Mleko dostarczy dzieciom wapnia i witamin z grupy B (przede wszystkim ryboflawiny).
Dlaczego właśnie  nabiał ekologiczny dla dzieci? Produkty te wytwarzane są z najwyższej jakości mleka pochodzącego od zwierząt z hodowli ekologicznych. Wszystkie zwierzęta takiego chowu są żywione paszami zielonymi wysokiej jakości, wolnymi od GMO. Nabiał ekologiczny nie zawiera sztucznych aromatów ani substancji słodzących a nadmiar cukru jest bardzo szkodliwy i dla zdrowia naszych pociech.
Składniki  potrzebne do prawidłowego rozwoju naszego dziecka znajdują się w nabiale, chudym mięsie, jajach, rybach, warzywach (zwłaszcza zielono liściastych), owocach i produktach zbożowych. Na rynku dostępne są Ekologiczne Crunchy miodowe czy orzechowe firmy Bio Planet. To idealny produkt śniadaniowy w połączeniu z jogurtem lub mlekiem. A przede wszystkim nie zawiera białego cukru, konserwantów oraz barwników.
Crunchy orzechowe jak sama nazwa wskazuje zawierają róże orzechy, które z kolei  bogate są w witaminę B oraz żelazo.  Badania wykazały, że dzieci z niedoborem witaminy B12 osiągają gorsze wyniki w szkolnych testach i sprawdzianach. Niedobór tej witaminy powoduje również u dzieci znużenie, nerwowość oraz drażliwość. Natomiast  dzieci z niedoborem żelaza  mają niższe wartości wskaźnika IQ i problemy z koncentracją.
Dobrze, jeśli nasze dziecko lubi jajka. Wtedy możemy zrobić mu pełnowartościową jajecznicę z ekologicznych jajek, najlepiej na oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Produkty można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Do jajecznicy możemy dorzucić pokrojone w kostkę pomidory. Do tego powinniśmy dać dziecku kanapkę (najlepiej z gruboziarnistego pieczywa). Zapieczony z serem tost też jest dobrym rozwiązaniem a dzieci to uwielbiają.

Można również  zrobić  kanapkę z pastę rybną,  jajkiem na twardo, pastą jajeczną, pastą orzechową (np. Kremem  Orzechowym firmy Oxfam). Przy okazji wesprzemy ruch Sprawiedliwy Handel i pomożemy wykorzystywanym ludziom z krajów rozwijających się. Nie zapominajmy też o drugim śniadaniu.
Jako przekąskę dajmy dziecku banana, jabłko czy winogrona. Dostarczą one organizmowi , prostych węglowodanów, które odżywią mózg. A oprócz tego, że  są zdrowe to też łatwe w „transporcie” i „obsłudze”. Jeżeli nasze dziecko lubi ciasteczka możemy mu zapakować do plecaka ciasteczka Amarantuski  z serii Kuchnia Króla Maciusia. Kupując ten produkt wspierasz Fundację Rozwoju Kardiochirurgii a oprócz tego Amarantus zawiera :

* więcej wapnia niż mleko
* więcej żelaza niż szpinak
* więcej magnezu niż czekolada
* więcej błonnika niż owies
* więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża
* bardziej wartościowe białko niż soja
* bardziej lekkostrawną skrobię niż kukurydza
* poza tym cynk , potas i fosfor .

Godne polecenia są  również Crispy w formie suszonych plasterków z buraka, marchwi, pomidora i jabłka. Jest to smaczna i zdrowa przekąska w formie  chrupiących plastrów, podobnych do Chipsów.
W procesie  ich produkcji wykorzystana została technologia suszenia mikrofalowo-próżniowego, gwarantująca wysokie walory smakowe i odżywcze tego produktu. Ponadto Crispy charakteryzują się wyjątkowo atrakcyjną teksturą, są przyjemnie chrupiące i kruche. Wytwarzane są ze świeżych, najwyższej klasy, owoców oraz warzyw pochodzących z ekologicznie czystych regionów. Wykorzystywane surowce są starannie selekcjonowane w trosce o najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne. Do picia możemy dać dziecku Soczek Rembowskich. Soki te nie są poddane klarowaniu, lecz pozostają mętne. Dzięki temu zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy (niezbędnych dla zdrowia naszego dziecka) niż soki klarowane.
Technologia produkcji tych soków wyklucza stosowanie konserwantów. Soki nie posiadają dodatku cukru ani wody. Rembowskich to dobra alternatywa dla świeżych owoców.

Podsumowując nie wypuszczaj malucha bez pierwszego śniadania. Badania wykazały, że dzieci które go nie jedzą skarżą się na bóle i dolegliwości żołądkowe. Dziecko nie może jeść za dużo, ale nie może być też głodne. Ma wtedy problemy ze skupieniem i zapamiętaniem materiału na lekcjach. Powinno jeść co 3-4 godziny. Pamiętaj, że dobrze zbilansowana dieta poprawia pracę mózgu i jest niezbędna, żeby twoja pociecha rosła zdrowa i silna.

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
ul. Koszykowa 20 Warszawa
www.waszsklep.com.pl