Zdrowe przekąski dla dzieci

26 marca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jakie przekąski są dobre dla dzieci?
Już od najmłodszych lat dzieci nabywają nawyki żywieniowe, które mogą decydować o ich diecie przez całe życie. Warto więc od samego początku przyzwyczajać podopiecznych do zdrowych przekąsek.

Podjadanie między głównymi posiłkami jest naturalne dla nas wszystkich. Nie musimy obawiać się tej skłonności u dzieci, o ile nauczymy je sięgać po przekąski nie będące jedynie zastrzykiem pustych kalorii. Przed najbliższymi zakupami, warto zorientować się, jakie  produkty spożywcze są wskazane dla maluchów.
Co dobrego na ząb dla juniora?
Lepiej nie przyzwyczajać dzieci do słodyczy, chipsów czy napojów gazowanych. Alternatywnymi smakołykami powinny być jabłka, marchew, jogurty i ziarna słonecznika. Zalety takich przekąsek można wymieniać bardzo długo: jabłka przyśpieszają trawienie, zawierają krzem i wapń. Marchewka zaopatruje organizm w witaminę A, dobrze wpływa na cerę oraz wzrok. Wymienione produkty mądrze byłoby uzupełnić rodzynkami, waflami ryżowymi i wybranymi przekąskami dedykowanymi dla dzieci, np. pasztetem Smyka. Takie wyroby są też źródłem nie lada satysfakcji dla najmłodszych, dzieci lubią bowiem wykazywać się samodzielnością, a np. przygotowanie smacznej kanapki zajmuje tylko chwilę, jeśli zadbamy o odpowiednie produkty w kuchni. Warto też wprowadzić specjalne miejsce, np. koszyczek, z umytymi owocami lub świeżym pieczywem, po które dziecko może w każdej chwili sięgnąć.
Produkty mięsne dla dzieci
Na sklepowych półkach nie brakuje wyrobów, których wygląd oraz opakowanie są wyraźnie skierowane do konsumentów w wieku od 3 do 10 lat. Dotyczy to m.in. produktów mięsnych, które przeważnie mają delikatniejszy, ciekawy smak i nie zawierają chemicznych dodatków. Kolorowe opakowanie nie oznacza jednak automatycznie, że dany wyrób musi być zdrowy. Rodzicom zaleca się więc czujność i skrupulatne zapoznanie się ze składem kupowanych produktów. Przydatną podpowiedzią mogą tu być rekomendacje udzielane przez instytucje specjalizujące się w ocenie wartości odżywczych produktów dedykowanych dzieciom.
,,Rodzice, w trosce o swoje pociechy, zwracają uwagę na to, czy produkt jest wolny od barwników, spulchniaczy, emulgatorów czy innych chemicznych dodatków. Na rynku dostępne są wyroby odpowiednie dla dzieci z alergią, co podnosi atrakcyjność danej przekąski dla konkretnej grupy konsumentów, stając się ważnym elementem diety dzieci” – mówi Agnieszka Stachlewska, product manager pasztetu Smyka, produktu bezglutenowego.

Konsekwencje zaniedbań
Chyba najgorsze co mogą zrobić rodzice w kontekście diety dziecka to pozostawić wolną rękę maluchowi, a potem próbować zmienić jego niezdrowe nawyki żywieniowe powtarzając, że ma nadwagę. Taka sytuacja to najlepszy sposób na wpędzenie juniora w poważne kompleksy, dlatego lepiej kontrolować jego wagę już od najmłodszych lat: unikać fast-foodów, nie przesadzać ze słodyczami, a pamiętać o owocach i warzywach. Oprócz otyłości, zaniedbanie diety sprzyja przykrym problemom w przyszłości: nadciśnieniu tętniczemu, chorobom serca, cukrzycy, a nawet wadom postawy (jeśli dziecko nie jest aktywne ruchowo). Codzienne menu kilkuletniego domownika nie może więc być dziełem przypadku. Najlepszym sposobem dobrego żywieniowego wychowania dziecka jest danie mu właściwego przykładu. Przecież zasady zdrowego żywienia obowiązują wszystkich, bez względu na wiek, pamiętajmy o tym.