Zdrowe i smaczne przepisy na dania bezglutenowe

20 grudnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dieta bezglutenowa przysparza nowicjuszom sporo problemów. Napisy na wielu produktach, które można znaleźć w sklepach, sugerują, że gluten jest wszędzie. Na szczęście jadłospis bez szkodliwej mieszaniny białek jest naprawdę prosty do przygotowania. Poniższe pomysły pozwolą Ci wprowadzić w życie korzystne dla Twojego organizmu zmiany.

Zdrowo i kolorowo bez wysiłku, czyli sałatki są dobre na wszystko

Warzywa oraz nabiał to składniki, które właściwie bez ograniczeń możesz stosować w swojej diecie. Jeśli masz ochotę na coś konkretnego, ale w lekkim wydaniu, sięgnij po główkę sałaty, odrobinę podsmażonego kurczaka, trochę ugotowanej kukurydzy, kilka pomidorków i guacamole, które przygotujesz przy pomocy blendera BoschOstre jak brzytwa noże tego urządzenia pozwolą Ci na przyrządzenie innej, egzotycznej sałatki rodem z krajów arabskich. Wystarczy, że do miski wrzucisz trochę ciecierzycy oraz pasty sezamowej  i wszystko zmiksujesz kilkoma zgrabnymi ruchami. Tak przygotowany hummus będzie doskonałym dodatkiem do sałatki tabbouleh, składającej się z dużej ilości pomidorów, cebuli, ogórków i ziół takich, jak mięta oraz pietruszka. Pamiętaj jednak, by kaszę kuskus zamienić na bezglutenową kaszę jaglaną.

Wyśmienity obiad bez glutenu dla całej rodziny

Jednym z największych problemów osób rozpoczynających przygodę z dietą bezglutenową jest gotowanie dla całej rodziny. Co prawda musisz unikać makaronów, niektórych kasz i panierek z bułki tartej, jednak nie oznacza to, że nie możesz przygotować wspaniałych potraw, które będą smakować wszystkim. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się wszelkiego rodzaju mięsa pieczone z warzywami w rękawie, ale spokojnie możesz podać także tradycyjne schabowe w nowej odsłonie. Wystarczy, że zamiast bułki tartej do panierowania kotletów użyjesz płatków kukurydzianych lub owsianych, wymieszanych z przyprawami i pominiesz mąkę. Do tego możesz podać ziemniaki z koperkiem oraz surówkę z marchewki. Taki obiad najlepiej będzie smakować z gazowanymi napojami, jednak unikaj plastikowych butelek. Zainwestuj w saturatory do wody gazowanej, dzięki którym z korzyścią dla środowiska przygotujesz pyszne bąbelki.

Bezglutenowo na wynos

Jeśli przed zmianą diety Twoim ulubionym daniem na wynos były kanapki, nie musisz z nich rezygnować. Drugie śniadanie do pracy lub do szkoły przygotujesz, używając wafli kukurydzianych albo chlebka gryczanego. Taką bazę posmaruj jedną z przygotowanych za pomocą blendera past, a na nią połóż ulubione składniki. Mogą to być warzywa, sery lub szynki, jednak zawsze pamiętaj, by sprawdzić skład tego typu produktów, ponieważ w procesie produkcyjnym mogą one ulec zanieczyszczeniu zbożami. Wyśmienite kanapki zapakuj w ekologiczną woskowijkę i koniecznie zabierz ze sobą bidon, ponieważ odpowiednie nawodnienie organizmu jest ważną częścią każdej diety. Idealnie w tym przypadku sprawdzą się trwałe butelki Brita. Solidne, efektowne modele z filtrem węglowym zapewnią Ci dostęp do świeżej wody w każdych okolicznościach.

Dieta bezglutenowa wymaga wczytywania się składy, ponieważ wiele produktów pozornie pozbawionych szkodliwego dla Ciebie składnika ma jednak jego śladowe ilości. Gdy jednak dojdziesz do wprawy, zobaczysz, że takie menu jest smaczne i zdrowe, a nieszkodzące Ci potrawy możesz przygotować w kilka chwil. Niewielkie zmiany będą miały ogromny wpływ na Twoje samopoczucie.