Zdrowe i naturalne metody oczyszczania organizmu
Temat oczyszczania organizmu z toksyn pojawia się w wielu artykułach dotyczących zdrowego odżywiania. Jak jednak oczyszczać organizm i dlaczego warto to robić?
Co wskazuje na potrzebę detoksykacji organizmu?
Żyjąc w mieście i spożywając wiele wysokoprzetworzonych pokarmów, siłą rzeczy gromadzimy w organizmie mnóstwo toksyn. Część spożywanych pokarmów zalega długo w jelitach, mocno je obciążając i powodując stany zapalne. Tłuste pokarmy powodują powstawanie złogów, które mocno odbijają się na ogólnym stanie zdrowia. Sytuacji zdecydowanie nie poprawiają dioksyny, czy cukier. Jednocześnie wdychane zanieczyszczenia sprawiają, ze do organizmu dostają się metale ciężkie.
Skutki takiego stanu rzeczy mogą być różne. Przede wszystkim spada ogólna odporność organizmu, a tym samym łatwiej i częściej się choruje. Dodatkowo u wielu osób mogą pojawić się objawy podobne do uczuleniowych. Częściej odczuwane jest też zmęczenie i spada jakość snu. Nawet jeżeli ktoś jest do tego przyzwyczajony i odczuwa ten stan jako „normę”, po detoksykacji organizmu zaczyna widzieć bardzo wyraźną różnicę.
Jak przeprowadzać oczyszczanie organizmu?
Przede wszystkim z głową! Co prawda jedną z popularnych metod detoksykacyjnych są głodówki oczyszczające, ale należy pamiętać, że sprawdzają się one tylko w początkowej fazie. Działają dlatego, ze organizm w sytuacji niedoboru kalorii dostarczanych z zewnątrz, przestawia się na odżywianie wewnętrzne. Pozwala to na częściową redukcję złogów, ale na dłuższą metę i tak należy wrócić do standardowej liczby kalorii, skupiając się raczej na umiejętnym doborze spożywanych pokarmów niskoprzetworzonych i bogatych w substancje wspierające oczyszczanie organizmu.
Na czym powinien polegać umiejętny dobór pokarmów w diecie oczyszczającej? Przede wszystkim należy zminimalizować, a najlepiej wręcz usunąć, pokarmy ciężkostrawne, takie jak mięso (przede wszystkim czerwone, ale w miarę możliwości również białe i ryby), czy produkty bogate w tłuszcze zwierzęce. W ich miejsce warto wprowadzić większą ilość warzyw i kasz. Dlaczego? Ponieważ są one bogate w błonnik, substancję, która sama w sobie nie ulega trawieniu, ale też nie zalega w organizmie. Wręcz przeciwnie, opuszczając jelita, po maga przy okazji w usunięciu z nich innych składników.
Oczyszczanie z odkwaszaniem organizmu
Oczyszczając organizm z toksyn warto pomyśleć również o odkwaszeniu. Większość wysokoprzetworzonych potraw, zwłaszcza e zawierające cukier, powodują mocne zakwaszenie organizmu. Jeśli dobrze znasz uczucie zgagi, to jasny znak, że problem dotyczy również Ciebie.
Jest z czym walczyć, ponieważ w zakwaszonym organizmie częściej powstają stany zapalne, a na dodatek jest to środowisko sprzyjające rozwoju kandydozy. Tu dochodzimy do tematu detoksykacji, ponieważ zmniejszanie problemu kandydozy jest jedną z ról diety oczyszczającej.
Jak dbać o odkwaszanie? Dobierając pokarmy i napoje zasadotwórcze. Szczególnie przy tych ostatnich warto o tym pamiętać, ponieważ popularna czarna herbata nie sprzyja odkwaszaniu – lepiej zastąpić ją rumiankiem, melisą lub pokrzywą.
Czy trudno dbać o prawidłową dietę oczyszczającą?
Jeśli możemy poświecić trochę czasu na odpowiednie komponowanie posiłków – jest to proste. Gorzej, jeżeli żyjemy w pośpiechu. Dieta oczyszczająca jest zdrowa, ale trzeba przy niej dbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów.
Na szczęście jest z tym coraz łatwiej, powstają firmy cateringowe wyspecjalizowane w diecie oczyszczającej, jak np. warszawski Przełom w Odżywianiu (co warto zaznaczyć, firma ta proponuje wiele różnych opcji, dla osób na różnych dietach). Coraz więcej jest też poradników dotyczących przyrządzania zdrowych, niskoprzetworzonych posiłków. Śmiało można więc powiedzieć, że istnieje coraz więcej możliwości, by jadłospis osoby oczyszczającej swój organizm nadal pozostawał smaczny i bezproblemowy.