Zdrowe gotowanie w szybkowarach

29 maja 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W oczach wielu osób korzystających z tego przedmiotu uchodzi on za nowoczesne rozwiązanie technologiczne, zapewniające wyjątkowo szybkie i co najważniejsze bardzo zdrowe gotowanie różnych potraw. Warto w tym miejscu jednak zaznaczyć, że wykorzystywany w dniu dzisiejszym szybkowar był już dobrze znany w XVII wieku pod nazwą „Kociołek Papina” pochodzącą od wynalazcy tego przedmiotu. Oczywiście zakres stosowania i jakość użytych materiałów na wykonanie tego naczynia kuchennego zmieniła się od tamtego czasu bardzo diametralnie.

szybkowary

W oczach wielu osób korzystających z tego przedmiotu uchodzi on za nowoczesne rozwiązanie technologiczne, zapewniające wyjątkowo szybkie i co najważniejsze bardzo zdrowe gotowanie różnych potraw. Warto w tym miejscu jednak zaznaczyć, że wykorzystywany w dniu dzisiejszym szybkowar był już dobrze znany w XVII wieku pod nazwą „Kociołek Papina” pochodzącą od wynalazcy tego przedmiotu. Oczywiście zakres stosowania i jakość użytych materiałów na wykonanie tego naczynia kuchennego zmieniła się od tamtego czasu bardzo diametralnie. Dzisiejsze szybkowary to wyjątkowo praktyczne i nadzwyczaj pomocne naczynia, zapewniające pełne bezpieczeństwo szybkiego gotowania. Niewątpliwym atutem w ich przypadku jest bez wątpienia fakt, iż wszystkie produkty przygotowane w tych naczyniach są w stanie zachowywać swój naturalny smak i znajdujące się w nich witaminy i składniki mineralne. W porównaniu do tradycyjnych metod gotowania potrawy przygotowywane w szybkowarze są nie tylko zdrowsze, ale skraca się również bardzo znacznie czas ich gotowania. Ma to bez wątpienia bardzo duże znaczenie dla wszystkich osób chcących szybko i smacznie przygotować domowy obiad. Jedzenie na mieście, jakkolwiek byłoby smaczne, nie zawsze bywa zdrowe zwłaszcza, jeżeli mowa o barach szybkiej obsługi, w modnych restauracjach traci się nie tylko czas, ale i spore pieniądze, stąd też coraz większe zainteresowanie szybkowarami ze strony praktycznych pań domu.

Zasada działania szybkowaru

Podstawową zaletą gotowania w szybkowarach jest znaczne skrócenie czasu gotowania, stało się to możliwe dzięki uzyskaniu wzrostu ciśnienia wewnątrz garnka. Zgromadzone ciśnienie przyczynia się do szybszego wzrostu temperatury, dzięki czemu w dość znaczny sposób zostaje skrócony czas gotowania. Skrócenie czasu wpływa z kolei na poprawę jakości i walorów smakowych gotowanych w nim potraw. Przykładowe ugotowanie ziemniaków w typowo tradycyjny sposób zajmuje zazwyczaj ok. 30 minut, gdy w szybkowarze ten czas wynosi jedynie kilka minut. Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku gotowania wielu innego rodzaju potraw. Naturalnie dużo krótsze gotowanie potrawy to nie tylko oszczędność czasu, to przede wszystkim dużo zdrowsze potrawy. Skrócenie czasu gotowania prostej zupy lub innego dania jest w stanie zapewnić większe walory smakowe i zachowanie wartości odżywczych.

Tradycjonaliści i przeciwnicy tego nowoczesnego garnka upatrują jednak w nim pewien niebezpieczny aspekt, którym miałaby być rzekoma możliwość jego wybuchu. Stawiając jednak na zakup markowego garnka posiadającego odpowiedni certyfikat i stosując się w pełni do zaleceń stosowania – nie ma takiej opcji! Dla własnego spokoju pamiętajmy również żeby nie otwierać pojemnika nazbyt gwałtownie a przed korzystaniem z szybkowaru warto też sprawdzić drożność jego zaworów.

Rodzaje szybkowarów

W zależności od naszych preferencji oraz ilości osób, dla których będziemy przygotowywać potrawy mamy do wyboru klika różnego rodzaju szybkowarów. Duże znaczenie w tym przypadku będzie miała, zatem pojemność wybieranego przez nas naczynia. Poza pojemnością możemy również wybierać szybkowar tradycyjny lub nieco nowszy, wzbogacony w wersję elektroniczną. W tym przypadku garnki te posiadają praktyczny wyświetlacz pozwalający na stałą kontrolę procesu gotowania w szybkowarze, wydaje się to, zatem być korzystniejszym rozwiązaniem. Decydując się na wybór danego rodzaju szybkowaru możemy także brać pod uwagę materiał jego wykonania. Pod tym względem na rynku są nam oferowane garnki wykonane z aluminium i stali nierdzewnej.

Szybkowary wykonane z aluminium są garnkami lekkimi, które szybko się nagrzewają, ale i równie szybko tracą swoje ciepło. Zdecydowanie praktyczniejszym rozwiązaniem okazują się być nowoczesne szybkowary z aluminium anodowego.  W przypadku szybkowarów wykonanych ze stali nierdzewnej zaoferowano nam garnek wytrzymały, mogący jednak w nieco nierównomierny sposób rozprowadzać ciepło.

Zastosowanie i użycie szybkowaru

Podstawą bezpiecznego stosowania tego naczynia jest to, że musi ono być za każdym razem czyste, w szczególności bardzo dokładnie należy zawsze zadbać o zawór bezpieczeństwa oraz uszczelkę. Przed rozpoczęciem gotowania w naszym szybkowarze należy dobrze go zamknąć i upewnić się, że jego pokrywa jest dobrze dociśnięta i znajduje się we właściwym jej miejscu. Przy wypełnianiu garnka wodą lub innego rodzaju substancją i potrawami należy zapoznać się z dokładną instrukcją obsługi i zleceniami producenta. Również zakończenie gotowania wymaga odpowiedniego postępowania z naszej strony i chociaż na pierwszy rzut oka gotowanie w tym garnku może wydać się nieco kłopotliwe to już po kilku pierwszych próbach przekonamy się jak jest ono proste i praktyczne.

Jak dbać o szybkowar?

Podobnie jak w przypadku wielu innego rodzaju naczyń kuchennych tak i w przypadku szybkowaru niezbędna jest jego właściwa pielęgnacja i dokładne mycie. Należy pamiętać, że nie można myć pokrywy garnka i jej uszczelek w zmywarce do naczyń oraz o zapewnieniu wentylacji, dlatego też po zakończonym gotowaniu i wyjęciu potraw pozostawiamy go bez pokrywy. Wskazane jest używanie drewnianych łyżek do wyjmowania potraw.

Łukasz Głuszcz, Ostry-sklep.pl