Zdradzam swój sekret na chrupiące pikle z ogórków. Sekret tkwi w zalewie

Avatar photo
10 lipca 2024,
dodał: Emilia Stasiak

Sezon na zaprawy z ogórków uważam za otwarty! Ogórki konserwowe i kiszone to klasyczne przetwory, które są popularne w wielu kuchniach na całym świecie. Może i to zabiera trochę czasu, ale przygotowanie własnych ogórków w zalewie pozwala nie tylko czuć dumę i satysfakcję z wykonanej pracy, ale również dostosować smak do własnych upodobań. Poznaj kilka moich sprawdzonych pomysłów na różnorodne zalewy do ogórków, które z pewnością zadowolą każde podniebienie.

Ogórki konserwowe są źródłem witamin (C, K, B6) oraz minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Mają jednak wyższą zawartość cukru i soli w porównaniu do ogórków kiszonych. Dzięki zawartości octu, ogórki konserwowe mają właściwości antyseptyczne. Mogą pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi oraz wspierać trawienie. Doskonale komponują się z wędlinami, serem i warzywami. Mogą być składnikiem różnorodnych sałatek, dodając im chrupkości i charakterystycznego smaku. Ogórki kiszone są bogate w witaminy (C, B, K) i minerały (magnez, potas, żelazo). Fermentacja mlekowa sprawia, że są one źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit,  poprawiają trawienie, wzmacniają układ odpornościowy oraz redukują stany zapalne. Świetnie komponują się z tradycyjnymi potrawami, takimi jak bigos, gulasz czy kiełbasa. Są podstawowym składnikiem zupy ogórkowej, która jest popularnym daniem w kuchni polskiej.

Tradycyjna zalewa do ogórków konserwowych

Składniki:

2 litry wody

1 szklanka octu spirytusowego 10%

4 łyżki soli

1 szklanka cukru

10 ząbków czosnku

2 liście laurowe

1 łyżka ziaren gorczycy

1 łyżka ziaren pieprzu

Koper (świeży lub suszony)

Przygotowanie: Wodę zagotuj razem z octem, solą i cukrem, aż cukier i sól się rozpuszczą. Do słoików dodaj po kilka ząbków czosnku, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy i pieprzu oraz gałązkę kopru. Ułóż ogórki w słoikach i zalej gorącą zalewą. Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Pikantna zalewa do ogórków

Składniki:

2 litry wody

1 szklanka octu spirytusowego 10%

4 łyżki soli

1 szklanka cukru

2-3 papryczki chili (świeże lub suszone)

10 ząbków czosnku

1 łyżka ziaren gorczycy

1 łyżka ziaren pieprzu

Koper

Przygotowanie: Wodę zagotuj razem z octem, solą i cukrem. Do słoików dodaj po kilka ząbków czosnku, kawałki papryczki chili, kilka ziaren gorczycy i pieprzu oraz gałązkę kopru. Ułóż ogórki w słoikach i zalej gorącą zalewą. Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Słodko-kwaśna zalewa do ogórków

Składniki:

2 litry wody

1 szklanka octu jabłkowego

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

2 liście laurowe

1 łyżka ziaren gorczycy

1 łyżka ziaren pieprzu

Koper

Przygotowanie: Wodę zagotuj razem z octem, solą i cukrem. Do słoików dodaj po kilka ziaren gorczycy i pieprzu, liść laurowy oraz gałązkę kopru.Ułóż ogórki w słoikach i zalej gorącą zalewą. Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Zalewa z dodatkiem curry 

Składniki:

2 litry wody

1 szklanka octu spirytusowego 10%

4 łyżki soli

1 szklanka cukru

2 łyżki curry w proszku

10 ząbków czosnku

1 łyżka ziaren gorczycy

1 łyżka ziaren pieprzu

Koper

Przygotowanie: Wodę zagotuj razem z octem, solą, cukrem i curry, aż cukier i sól się rozpuszczą. Do słoików dodaj po kilka ząbków czosnku, kilka ziaren gorczycy i pieprzu oraz gałązkę kopru. Ułóż ogórki w słoikach i zalej gorącą zalewą. Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Azjatycka zalewa do ogórków

Składniki:

2 litry wody

1 szklanka octu ryżowego

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka ziaren sezamu

2 ząbki czosnku, posiekane

1 kawałek imbiru (około 5 cm), posiekany

1 papryczka chili, posiekana

Przygotowanie: Wodę zagotuj razem z octem, cukrem, solą i sosem sojowym. Do słoików dodaj posiekany czosnek, imbir, chili i ziarna sezamu. Ułóż ogórki w słoikach i zalej gorącą zalewą. Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Przygotowanie własnych ogórków w zalewie to świetny sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok. Dzięki różnorodnym przepisom na zalewy, możesz eksperymentować i dostosować smak ogórków do własnych upodobań. Możesz ogórki układać w całości, albo pokroić w plasterki. Niezależnie od tego, czy wolisz klasyczne czy inny smak te przepisy z pewnością zaspokoją Twoje kulinarne potrzeby.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.