Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką

10 kwietnia 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
 350g makaronu rurki 
  1 cukinia
  2 pomidory
  200 g twarożku śmietankowego
  300 ml śmietany
  300 ml mleka 
  3 jajka
  2 łyżki natki pietruszki 
  2 ząbki czosnku
  sól,pieprz do smaku
  70-80 g startego żółtego sera

  Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  Odcedzić,przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.Makaron
podzielić na 2 części Cukinię umyć,pokroić w plastry.Pomidory umyć,osuszyć i
  pokroić w plastry.
  Piekarnik rozgrzać do temp.190stopni. Naczynie żaroodporne cienko
  wysmarować tłuszczem. Na dno formy wyłożyć pierwszą cześć
  makaronu,plastry cukinii i plastry pomidorów. 

   Dokładnie połączyć jajka,twarożek śmietankowy, mleko
  ,śmietanę,natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i
pieprzem.Czosnek  zmiażdżyć,dodać do masy. Sosem polać składniki zapiekanki,posypać
   serem.  

  Makaron piec około 45 minut w temp.180 stopni.

file1365583850